Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 6 minut
Ilość: 4 placuszków
Składniki
30g mąki orkiszowej
80g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
1 jajko
garść świeżej bazylii (ok. 5g)
15g mozzarelli
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Ścieramy mozzarellę na tarce. Belndujemy ją z pozostałymi składnikami.
3. Wykładamy masę na patelnię - po 1 łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.
4. Smażymy placki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.
5. Podajemy placki z plastrami pomidora.
Ostatnio zakochałam się w bazylii!
Wpadłam więc na pomysł, żeby przygotować placuszki bazyliowe a'la Caprese.
Pachną naprawdę apetycznie, ale to nie ich jedyna zaleta.
Dzięki serowi są bardzo wilgotne i nadają się w sam raz na przekąskę do pracy/szkoły.
Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!
Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)
Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.
Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro