Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 6 minut

Ilość: 4 placuszków

 

 

Składniki

 

30g mąki orkiszowej

80g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

1 jajko

garść świeżej bazylii (ok. 5g)

15g mozzarelli

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Ścieramy mozzarellę na tarce. Belndujemy ją z pozostałymi składnikami.

3. Wykładamy masę na patelnię - po 1 łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

4. Smażymy placki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.

5. Podajemy placki z plastrami pomidora.

Ostatnio zakochałam się w bazylii!
Wpadłam więc na pomysł, żeby przygotować
placuszki bazyliowe a'la Caprese.
Pachną naprawdę apetycznie, ale to nie ich jedyna zaleta.
Dzięki serowi są bardzo wilgotne i nadają się w sam raz na przekąskę do pracy/szkoły.

27/02/2020

Placuszki bazyliowe a'la Caprese

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro