Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 15 + 10 minut
Ilość: 3 porcje x 2 placki
Składniki
360g ziemniaków
1 jajko
60g mąki pszennej
250g mielonej wieprzowiny (u mnie z łopatki)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
3 mniejsze pieczarki (ok. 30g)
pieprz i sól
szczypta chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie
1. Gotujemy ziemniaki na parze i przeciskamy przez praskę.
2. Gdy wystygną, lekko je solimy i łączymy z jajkiem i mąką.*
3. Kroimy pieczarki, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podsmażamy je przez chwilę (5 min.) i wrzucamy do nich mięso.
4. Smażymy farsz przez 10 min. Doprawiamy i pilnujemy, żeby mięso podzieliło się na drobne kawałki. Całość studzimy.
5. Dzielimy ciasto ziemniaczane na 12 części i formujemy z nich cienkie placki**.
6. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
7. Na 6 plackach kładziemy po 3 łyżeczki farszu, przykrywamy je 6 pozostałymi plackami i zlepiamy ich brzegi.***
8. Zapiekamy placki na patelni - po 5 min. na każdej ze stron.
*Wyjdzie nam dość klejące ciasto.
**Będą się kleiły, więc możecie dodać więcej mąki, jeśli nie macie czasu na walkę z ciastem:)
***Ten moment będzie wymagał od Was wytrwałości!
Dawno nie jadłam wieprzowiny, więc postanowiłam to zmienić,
bo nie ma dla mnie nic gorszego, niż nuda na talerzu.
I tak powstały placki z ziemniaków faszerowane wieprzowiną.
Nie ukrywam, że trzeba się przy nich trchę natrudzić (i nabrudzić), ale chrupiący efekt jest tego wart!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro