Czas przygotowania: 20 minut

Czas smażenia: 15 + 10 minut

Ilość: 3 porcje x 2 placki

 

 

Składniki

 

360g ziemniaków

1 jajko

60g mąki pszennej

250g mielonej wieprzowiny (u mnie z łopatki)

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

3 mniejsze pieczarki (ok. 30g)

pieprz i sól

szczypta chili

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ziemniaki na parze i przeciskamy przez praskę.

2. Gdy wystygną, lekko je solimy i łączymy z jajkiem i mąką.*

3. Kroimy pieczarki, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podsmażamy je przez chwilę (5 min.) i wrzucamy do nich mięso.

4. Smażymy farsz przez 10 min. Doprawiamy i pilnujemy, żeby mięso podzieliło się na drobne kawałki. Całość studzimy.

5. Dzielimy ciasto ziemniaczane na 12 części i formujemy z nich cienkie placki**.

6. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

7. Na 6 plackach kładziemy po 3 łyżeczki farszu, przykrywamy je 6 pozostałymi plackami i zlepiamy ich brzegi.***

8. Zapiekamy placki na patelni - po 5 min. na każdej ze stron.

 

*Wyjdzie nam dość klejące ciasto.

**Będą się kleiły, więc możecie dodać więcej mąki, jeśli nie macie czasu na walkę z ciastem:)

***Ten moment będzie wymagał od Was wytrwałości!

29/04/2020

Placki z ziemniaków faszerowane wieprzowiną

Dawno nie jadłam wieprzowiny, więc postanowiłam to zmienić,
bo nie ma dla mnie nic gorszego, niż nuda na talerzu.
I tak powstały
placki z ziemniaków faszerowane wieprzowiną.
Nie ukrywam, że trzeba się przy nich trchę natrudzić (i nabrudzić), ale chrupiący efekt jest tego wart!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro