Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 3 placki
Składniki
100g ciecierzycy z puszki
20g mąki orkiszowej
1 jajko
szczypiorek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka granulowanego czosnku
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Blendujemy wszystkie składniki na gładką masę i łączymy z drobno posiekanym szczypiorkiem.
3. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placka. Zmniejszamy ogień.
4. Smażymy placki na średnim ogniu - po 5 min. na każdej ze stron.
Z racji tego, że ostatnio polubiłam ciecierzycę, testuję teraz przepisy z jej użyciem.
Najbardziej smakuje mi w wersji wytrawnej, stąd pomysł na placki z ciecierzycy.
Można je przygotować z dosłownie kilku składników, więc jest łatwo, przyjemnie i smacznie :)
A do tego mega sycąco, dlatego przygotowałam je sobie jako lunch do pracy :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro