Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 3 placki

 

 

Składniki

 

100g ciecierzycy z puszki

20g mąki orkiszowej

1 jajko

szczypiorek

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka granulowanego czosnku

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Blendujemy wszystkie składniki na gładką masę i łączymy z drobno posiekanym szczypiorkiem.

3. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placka. Zmniejszamy ogień.

4. Smażymy placki na średnim ogniu - po 5 min. na każdej ze stron.

22/07/2020

Placki z ciecierzycy

Z racji tego, że ostatnio polubiłam ciecierzycę, testuję teraz przepisy z jej użyciem.

Najbardziej smakuje mi w wersji wytrawnej, stąd pomysł na placki z ciecierzycy.

Można je przygotować z dosłownie kilku składników, więc jest łatwo, przyjemnie i smacznie :)

A do tego mega sycąco, dlatego przygotowałam je sobie jako lunch do pracy :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro