Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 6 minut
Ilość: 3 placki
Składniki
20g mąki gryczanej
1 jajko
1 duża marchewka (ok. 100g)
1/4 czerwonej cebuli
pieprz i sól
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Ścieramy marchewkę na tarce, cebulę drobno szatkujemy i mieszamy je łyżką z pozostałymi składnikami. Doprawiamy.
3. Wykładamy masę na patelnię - po 2 kopiaste łyżki na 1 placka. Zmniejszamy ogień.
4. Smażymy placki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.
5. Podajemy placki z jogurtem/skyrem.
Jak już pewnie wiecie, nie przepadam za wytrawnymi plackami.
Od czasu do czasu staram się jednak wyszukiwać ciekawe przepisy, które mi zasmakują.
Tak właśnie odkryłam, że placki marchewkowe w wersji wytrawnej są naprawdę smaczne,
a marchewka może być dobra nie tylko na słodko.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro