Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 2 porcje x 4 placki

 

 

Składniki

 

80g mąki gryczanej

1 jajko

125 ml wody

100g pieczarek

1 mała puszka groszku (130g)

1/2 cebuli

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Miksujemy makę z jajkiem i wodą.

3. Wykładamy masę na patelnię (wyjdzie nam 8 dużych placków). Smażymy je na małym ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.

4. W międzyczasie, kroimy pieczarki i cebulę w kostkę. Podsmażamy je, dolewamy trochę wody, wrzucamy groszek i dusimy do odparowania wody (ok. 10 min.).

5. Podejmy placki z ciepłym farszem.

Nigdy nie przepadałam za produktami gryczanymi, ale całkiem niedawno odkryłam,
że z odpowiednimi dodatkami potrafią być naprawdę smaczne.
Tak właśnie jest w przypadku
placków gryczanych z groszkiem i pieczarkami,
które są lekkie, pachnące i po prostu smaczne!

08/03/2020

Placki gryczane z groszkiem i pieczarkami

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro