Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 6 minut
Ilość: 4 duże placki
Składniki
1/3 brokuła (ok. 100g)
75g sera półtłustego Favita
1 jajko
20g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie
1. Dzielimy brokuły na małe różyczki i obgotowujemy je na parze/w wodzie przez 20 min.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Kroimy ser w drobną kostkę. Mieszamy go łyżką z pozostałymi składnikami.
4. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placka. Zmniejszamy ogień.
5. Smażymy placki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.
Kiedyś, gdy tylko poczułam zapach brokułów, uciekałam z kuchni. Ostatnio - z czystej ciekawości - spróbowałam ich ponownie i jestem w szoku, bo naprawdę mi smakują (może się starzeję... :P)! Gdy dowiedziałam się, że to jedne z najzdrowszych warzyw, od razu poszukałam przepisu z brokułami w roli głównej i tak powstały
placki brokułowo-serowe. Tak mi smakowały, że zamiast wziąć je do pracy, zjadłam je prosto z patelni...
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro