Czas przygotowania: 25 minut

Czas smażenia: 6 minut

Ilość: 4 duże placki

 

 

Składniki

 

1/3 brokuła (ok. 100g)

75g sera półtłustego Favita

1 jajko

20g mąki gryczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

 

Wykonanie

 

1. Dzielimy brokuły na małe różyczki i obgotowujemy je na parze/w wodzie przez 20 min.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy ser w drobną kostkę. Mieszamy go łyżką z pozostałymi składnikami.

4. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placka. Zmniejszamy ogień.

5. Smażymy placki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.

02/04/2020

Placki brokułowo-serowe

Kiedyś, gdy tylko poczułam zapach brokułów, uciekałam z kuchni. Ostatnio - z czystej ciekawości - spróbowałam ich ponownie i jestem w szoku, bo naprawdę mi smakują (może się starzeję... :P)! Gdy dowiedziałam się, że to jedne z najzdrowszych warzyw, od razu poszukałam przepisu z brokułami w roli głównej i tak powstały
placki brokułowo-serowe. Tak mi smakowały, że zamiast wziąć je do pracy, zjadłam je prosto z patelni...

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro