Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 6 mini pizzetki

 

 

Składniki

 

240g spodu do pizzy (u mnie Henglein)

240g piersi z kurczaka

1 kopiasta łyżka mieszanki włoskich ziół

40g passaty pomidorowej

1 łyżeczka oregano

1/2 ząbka czosnku

30g kukurydzy konserwowej

20g czerwonej papryki

50g mozzarelli

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (grzanie góra-dół).

2. Dużym kubkiem wycinamy z ciasta 6 krążków (każdy ok. 40g), które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Smarujemy je passatą wymieszaną z oregano i startym czosnkiem, po czym wstawiamy do piekarnika na ok. 5 min.

4. Po tym czasie, wykładamy na nie drobno pokrojone piersi oprószone włoskimi ziołami.

5. Na mięsie układamy kukurydzę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Zapiekamy przez kolejne 10 min.

6. Posypujemy pizzetki startą mozzarelą i zapiekamy jeszcze przez 10 min.

 

W mojej kuchni staram się unikać gotowych produktów, ale też nie daję się zwariować
- czasem w ramach ułatwień używam sprawdzonych gotowców. Jednym z nich jest ciasto na pizzę,
którego używam do
pizzerinki z kurczakiem. Jest to świetny pomysł na prosty,
ale niebanalny obiad (lub imprezową przekąskę), który posmakuje naprawdę każdemu!

23/01/2021

Pizzerinki z kurczakiem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro