Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 6 mini pizzetki
Składniki
240g spodu do pizzy (u mnie Henglein)
240g piersi z kurczaka
1 kopiasta łyżka mieszanki włoskich ziół
40g passaty pomidorowej
1 łyżeczka oregano
1/2 ząbka czosnku
30g kukurydzy konserwowej
20g czerwonej papryki
50g mozzarelli
Wykonanie
1. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (grzanie góra-dół).
2. Dużym kubkiem wycinamy z ciasta 6 krążków (każdy ok. 40g), które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Smarujemy je passatą wymieszaną z oregano i startym czosnkiem, po czym wstawiamy do piekarnika na ok. 5 min.
4. Po tym czasie, wykładamy na nie drobno pokrojone piersi oprószone włoskimi ziołami.
5. Na mięsie układamy kukurydzę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Zapiekamy przez kolejne 10 min.
6. Posypujemy pizzetki startą mozzarelą i zapiekamy jeszcze przez 10 min.
W mojej kuchni staram się unikać gotowych produktów, ale też nie daję się zwariować
- czasem w ramach ułatwień używam sprawdzonych gotowców. Jednym z nich jest ciasto na pizzę,
którego używam do pizzerinki z kurczakiem. Jest to świetny pomysł na prosty,
ale niebanalny obiad (lub imprezową przekąskę), który posmakuje naprawdę każdemu!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro