Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 1 pizza
Składniki
1/2 brokuła
1 jajko
20g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
garść rukoli
1/2 puszki tuńczyka w sobie własnym (60g po odsączeniu)
kilka pomidorków koktajlowych
20g kukurydzy z puszki
20g mozzarelli
sól i pieprz
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Ścieramy na tarce ciemną część brokułów (twarde łodygi usuwamy), łączymy je z jajkiem i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Wykładamy masę na patelnię i ugniatamy z niej blat pizzy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
4. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), ostrożnie obracamy placka na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
5. Smarujemy blat passatą wymieszaną z czosnkiem i ziołami, a następnie układamy na nim kawałki tuńczyka, pomidorki i kukurydzę.
6. Posypujemy całość startym na tarce serem i podsmażamy pizzę przez kolejne 5 min., po czym posypujemy ją rukolą.
Gdy usłyszałam o pizzy z brokułów, pomyślałam - brzmi mega zdrowo, więc na pewno jej smak nie porywa.
Postanowiłam to jednak sprawdzić na własnej skórze, ale bez użycia piekarnika (tak jak sugerowały mi przepisy
z internetów) i tak powstała pizza z patelni na brokułowym spodzie. Okazało się,
że to pyszny, pożywny i świetnie wyglądający obiad w wersji wege, który spodoba się również mięsożercom :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro