Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 1 pizza

 

 

Składniki

 

1/2 brokuła

1 jajko

20g mąki pszennej pełnoziarnistej

50g passaty pomidorowej

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

garść rukoli

1/2 puszki tuńczyka w sobie własnym (60g po odsączeniu)

kilka pomidorków koktajlowych

20g kukurydzy z puszki

20g mozzarelli

sól i pieprz

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Ścieramy na tarce ciemną część brokułów (twarde łodygi usuwamy), łączymy je z jajkiem i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Wykładamy masę na patelnię i ugniatamy z niej blat pizzy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

4. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), ostrożnie obracamy placka na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

5. Smarujemy blat passatą wymieszaną z czosnkiem i ziołami, a następnie układamy na nim kawałki tuńczyka, pomidorki i kukurydzę.

6. Posypujemy całość startym na tarce serem i podsmażamy pizzę przez kolejne 5 min., po czym posypujemy ją rukolą.

Gdy usłyszałam o pizzy z brokułów, pomyślałam - brzmi mega zdrowo, więc na pewno jej smak nie porywa.

Postanowiłam to jednak sprawdzić na własnej skórze, ale bez użycia piekarnika (tak jak sugerowały mi przepisy
z internetów) i tak powstała
pizza z patelni na brokułowym spodzie. Okazało się,
że to pyszny, pożywny i świetnie wyglądający obiad w wersji wege, który spodoba się również mięsożercom :)

09/04/2021

Pizza z patelni na brokułowym spodzie

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro