Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
300g ziemniaków
30g musztardy sarepskiej
45g mozzarelli
1 jajko
sól i pieprz ziołowy
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
2. Kroimy mięso w kostkę, oprószamy je przyprawami i łączymy z drobno pokrojoną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Smarujemy spód naczynia żaroodpornego oliwą i układamy mięso dociskając je do dna foremki.
4. Ścieramy ziemniaki na tarce i dokładnie odciskamy z nich wodę. Łączymy je ze startym serem, jajkiem i musztardą.
5. Wykładamy masę na mięso i delikatnie dociskamy.
6. Zapiekamy całość przez ok. 45 min.
Myślałam, że w temacie mięsnych zapiekanek nic już mnie nie zaskoczy. Byłam taka naiwna... :P
Przepis na pierś zapiekaną z ziemniaczaną kołderką bardzo mnie zaintrygował,
bo o takim pomyśle jeszcze nie słyszałam. Zmodyfikowałam go po swojemu i dzięki temu wyszło mi proste,
a zarazem smaczne danie obiadowe, które nie wymaga od nas dużego nakładu pracy.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro