Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
3 garści świeżych liści bazylii
250g mleka (u mnie 0,5%)
15g mąki kukurydzianej
45g mozzarelli
1 łyżka suszonej bazyli
1 łyżka oregano
1 łyżeczka czosnku w proszku
pieprz
sól
90g makaronu z mąki durum
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (termoobieg).
2. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy go na bok.
3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
4. Kroimy piersi na mniejsze kawałki. Doprawiamy suszoną bazylią i oregano. Obsmażamy przez 10 min.
5. Gotujemy mleko z mąką i resztą przypraw do zgęstnienia (ok. 10 min.). Łączymy ze świeżą bazylią i startą na tarce mozzarellą.
6. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy makaron, a na nim mięso i przygotowany sos.
7. Zapiekamy całość przez 20 min.
Szczerze mówiąc, trochę się bałam przepisu na pierś zapiekaną w sosie bazyliowo-serowym.
Wydawał się być prosty, ale nie mogłam sobie wyobrazić mięsa w mlecznym sosie. Dobrze jednak, że to mnie nie zniechęciło, bo dzięki dodaniu mleka mięso i makaron wyszły mega mięciutkie. Nawet mój (zazwyczaj wybredny) recenzent był zadowolony, więc - uwierzcie mi na słowo - zapiekanka była naprawdę dobra :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro