Czas przygotowania: 25 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

3 garści świeżych liści bazylii

250g mleka (u mnie 0,5%)

15g mąki kukurydzianej

45g mozzarelli

1 łyżka suszonej bazyli

1 łyżka oregano

1 łyżeczka czosnku w proszku

pieprz

sól

90g makaronu z mąki durum

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (termoobieg).

2. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy go na bok.

3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

4. Kroimy piersi na mniejsze kawałki. Doprawiamy suszoną bazylią i oregano. Obsmażamy przez 10 min.

5. Gotujemy mleko z mąką i resztą przypraw do zgęstnienia (ok. 10 min.). Łączymy ze świeżą bazylią i startą na tarce mozzarellą.

6. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy makaron, a na nim mięso i przygotowany sos.
7. Zapiekamy całość przez 20 min.

Szczerze mówiąc, trochę się bałam przepisu na pierś zapiekaną w sosie bazyliowo-serowym.
Wydawał się być prosty, ale nie mogłam sobie wyobrazić mięsa w mlecznym sosie. Dobrze jednak, że to mnie nie zniechęciło, bo dzięki dodaniu mleka mięso i makaron wyszły mega mięciutkie. Nawet mój (zazwyczaj wybredny) recenzent był zadowolony, więc  - uwierzcie mi na słowo - zapiekanka była naprawdę dobra :)

02/04/2020

Pierś zapiekana w sosie bazyliowo-serowym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro