Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

60g zółtej papryki

45g czerwonego pesto

60g mozzarelli (najlepiej twardej)

480g ziemniaków (najlepiej dużych)

2 łyżki mieszanki ziół z suszonymi pomidorami

3 łyżki ulubionych ziół (u mnie przyprawa do ziemniaków Prymat)

 

 

Wykonanie

 

1. Frytki przygotowujemy według przepisu, który znajdziecie tutaj.

2. Kroimy piersi na grubość ok. 1 cm (można je delikatnie rozbić tłuczkiem) i obsypujemy 2 łyżkami mieszkanki ziołowej.

3. Obsmażamy mięso na suchej teflonowej patelni, po 3 min. na każdej ze stron.

4. Układamy na piersiach pokrojoną w drobne paski paprykę. Na to kładziemy po niepełnej łyżeczce pesto.

5. Wierzch posypujemy startą na tarce mozzarellą.

6. Odliczamy 20 min. od momentu włączenie piekarnika z frytkami i układamy obok mięso. Przy okazji przerzucamy frytki do góry nogami, aby równomiernie się przypiekły.

7. Pieczemy całość jeszcze przez 15 min.

Nie przepadam za czasochłonnymi przepisami. Szczególnie jeśli chodzi o obiady, bo po powrocie do domu umieram
z głodu (bardzo lubię jeść, więc zdarza mi się to stosunkowo często...). Jednak gdy mam trochę więcej czasu, pozwalam sobie na bardziej wymagające przepisy. Dzisiaj przedstawiam Wam mojego faworyta - soczystą

pierś z kurczaka z pesto i mozzarellą w towarzystwie chrupiących frytek.

25/01/2020

Pierś z kurczaka z pesto i mozzarellą

Nie przepadam za czasochłonnymi przepisami. Szczególnie jesli chodzi o obiady, bo po powrocie do domu umieram z głodu (bardzo lubię jeść, więc zdarza mi się to stosunkowo często...). Jednak gdy mam trochę więcej czasu, pozwalam sobie na bardziej wymagające przepisy. Dzisiaj przedstawiam Wam mojego faworyta - soczystą pierś z kurczaka z pesto i mozzarellą w towarzystwie chrupiących frytek.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro