Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
60g zółtej papryki
45g czerwonego pesto
60g mozzarelli (najlepiej twardej)
480g ziemniaków (najlepiej dużych)
2 łyżki mieszanki ziół z suszonymi pomidorami
3 łyżki ulubionych ziół (u mnie przyprawa do ziemniaków Prymat)
Wykonanie
1. Frytki przygotowujemy według przepisu, który znajdziecie tutaj.
2. Kroimy piersi na grubość ok. 1 cm (można je delikatnie rozbić tłuczkiem) i obsypujemy 2 łyżkami mieszkanki ziołowej.
3. Obsmażamy mięso na suchej teflonowej patelni, po 3 min. na każdej ze stron.
4. Układamy na piersiach pokrojoną w drobne paski paprykę. Na to kładziemy po niepełnej łyżeczce pesto.
5. Wierzch posypujemy startą na tarce mozzarellą.
6. Odliczamy 20 min. od momentu włączenie piekarnika z frytkami i układamy obok mięso. Przy okazji przerzucamy frytki do góry nogami, aby równomiernie się przypiekły.
7. Pieczemy całość jeszcze przez 15 min.
Nie przepadam za czasochłonnymi przepisami. Szczególnie jeśli chodzi o obiady, bo po powrocie do domu umieram
z głodu (bardzo lubię jeść, więc zdarza mi się to stosunkowo często...). Jednak gdy mam trochę więcej czasu, pozwalam sobie na bardziej wymagające przepisy. Dzisiaj przedstawiam Wam mojego faworyta - soczystą
pierś z kurczaka z pesto i mozzarellą w towarzystwie chrupiących frytek.
Nie przepadam za czasochłonnymi przepisami. Szczególnie jesli chodzi o obiady, bo po powrocie do domu umieram z głodu (bardzo lubię jeść, więc zdarza mi się to stosunkowo często...). Jednak gdy mam trochę więcej czasu, pozwalam sobie na bardziej wymagające przepisy. Dzisiaj przedstawiam Wam mojego faworyta - soczystą pierś z kurczaka z pesto i mozzarellą w towarzystwie chrupiących frytek.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro