Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

garść suszonych grzybów (ok. 15g)

1/2l wody

150g kaszy gryczanej

1 łyżeczka majeranku

pieprz

sól

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy kaszę na sypko i odstawiamy ją na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy piersi na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażamy na dużym ogniu przez 5 min.

4. Zalewamy mięso wodą i wrzucamy grzyby. Po zagotowaniu wody dusimy jeszcze przez 5 min.*

5. Podajemy mięso z kaszą.

 

*Można dodać do wody dużą łyżkę jogurtu wymieszaną z łyżeczką mąki ryżowej i kilkoma łyżkami ciepłej wody, aby uzsykać gęsty sos.

20/02/2020

Pierś z kurczaka z grzybami

Lubię soczyste mięso, nawet jeśli sos, w którym sie ono gotuje, jest "oszukany", bo nie ma
w sobie ani grama śmietany. Nie jest to dla mnie żadnym problemem, dlatego bardzo
smakuje mi aromatyczna
pierś z kurczaka z suszonymi grzybami.

Niestety nie miałam czasu na idelanie pasujące tutaj kluski śląskie, ale ponoć nie można mieć wszystkiego :P

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro