Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
garść suszonych grzybów (ok. 15g)
1/2l wody
150g kaszy gryczanej
1 łyżeczka majeranku
pieprz
sól
Wykonanie
1. Gotujemy kaszę na sypko i odstawiamy ją na bok.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Kroimy piersi na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażamy na dużym ogniu przez 5 min.
4. Zalewamy mięso wodą i wrzucamy grzyby. Po zagotowaniu wody dusimy jeszcze przez 5 min.*
5. Podajemy mięso z kaszą.
*Można dodać do wody dużą łyżkę jogurtu wymieszaną z łyżeczką mąki ryżowej i kilkoma łyżkami ciepłej wody, aby uzsykać gęsty sos.
Lubię soczyste mięso, nawet jeśli sos, w którym sie ono gotuje, jest "oszukany", bo nie ma
w sobie ani grama śmietany. Nie jest to dla mnie żadnym problemem, dlatego bardzo
smakuje mi aromatyczna pierś z kurczaka z suszonymi grzybami.
Niestety nie miałam czasu na idelanie pasujące tutaj kluski śląskie, ale ponoć nie można mieć wszystkiego :P
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro