Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 20 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

150g ryżu basmati

450g piersi z kurczaka

1 małe jabłko (ok. 120g po obraniu)

1/2 cebuli

1/4 główki czerwonej kapusty (ok. 220g)

1/2 l wody

pieprz

sól

ziele angielskie

 

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy piersi na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoto na średnim ogniu przez ok. 10 min.

4. Szatkujemy drobno kapustę. Chwilę podsmażamy na suchej patelni, po czym zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
(ok. 10 min.) z zielem angielskim.

5. Odlewamy wodę z kapusty, doprawiamy do smaku i dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko.

6. Podajemy mięso na kapuście i ryżu.

Nigdy wcześniej nie przygotowywałam żadnego dania z czerwoną kapustą,
więc byłam zaskoczona, gdy "odkryłam", że smakuje zupełnie inaczej niż biała kapusta.

Pierś z kurczaka z czerwoną kapustą pozytywnie mnie zaskoczyła również ze względu na swój wygląd.
Na pewno sięgnę po nią jeszcze nie raz, szczególnie, że jest kopalnią witamin.

09/03/2020

Pierś z kurczaka z czerwoną kapustą

Nigdy wcześniej nie przygotowywałam żadnego dania z czerwoną kapustą,
więc byłam zaskoczona, gdy "odkryłam", że smakuje zupełnie inaczej niż biała kapusta.

Pierś z kurczaka z czerwoną kapustą pozytywnie mnie zaskoczyła również ze względu na swój wygląd.
Na pewno sięgnę po nią jeszcze nie raz, szczególnie, że jest kopalnią witamin.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro