Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
150g ryżu basmati
450g piersi z kurczaka
1 małe jabłko (ok. 120g po obraniu)
1/2 cebuli
1/4 główki czerwonej kapusty (ok. 220g)
1/2 l wody
pieprz
sól
ziele angielskie
Wykonanie
1. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Kroimy piersi na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoto na średnim ogniu przez ok. 10 min.
4. Szatkujemy drobno kapustę. Chwilę podsmażamy na suchej patelni, po czym zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
(ok. 10 min.) z zielem angielskim.
5. Odlewamy wodę z kapusty, doprawiamy do smaku i dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko.
6. Podajemy mięso na kapuście i ryżu.
Nigdy wcześniej nie przygotowywałam żadnego dania z czerwoną kapustą,
więc byłam zaskoczona, gdy "odkryłam", że smakuje zupełnie inaczej niż biała kapusta.
Pierś z kurczaka z czerwoną kapustą pozytywnie mnie zaskoczyła również ze względu na swój wygląd.
Na pewno sięgnę po nią jeszcze nie raz, szczególnie, że jest kopalnią witamin.
Nigdy wcześniej nie przygotowywałam żadnego dania z czerwoną kapustą,
więc byłam zaskoczona, gdy "odkryłam", że smakuje zupełnie inaczej niż biała kapusta.
Pierś z kurczaka z czerwoną kapustą pozytywnie mnie zaskoczyła również ze względu na swój wygląd.
Na pewno sięgnę po nią jeszcze nie raz, szczególnie, że jest kopalnią witamin.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro