Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
150g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2l wody
600g ziemniaków
30g mąki ryżowej
1 łyżeczka majeranku
pieprz
sól
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy na parze. Odstawiamy na bok.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Kroimy piersi w większą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażamy na dużym ogniu przez 5 min.
4. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy przez 10 min.
5. Łączymy wodę z mąką i wlewamy do mięsa. Gotujemy do zgęstnienia sosu.
6. Podajemy mięso z ziemniakami.
Czasem wystarczy tylko kilka składników do stworzenia czegoś niezwykłego.
Tak właśnie było w przypadku piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym.
Pieczarki ożywiły smak kurczaka, a jednocześnie nie zmieniły za mocno kaloryki posiłku.
A czy wiedzieliście, że wbrew powszechnej opinii, pieczarki są źródłem wielu witamin i mikroelementów?
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro