Czas przygotowania: 10 minut

Czas duszenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

150g pieczarek

1 cebula

1 ząbek czosnku

1/2l wody

600g ziemniaków

30g mąki ryżowej

1 łyżeczka majeranku

pieprz

sól

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy na parze. Odstawiamy na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy piersi w większą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażamy na dużym ogniu przez 5 min.

4. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy przez 10 min.

5. Łączymy wodę z mąką i wlewamy do mięsa. Gotujemy do zgęstnienia sosu.

6. Podajemy mięso z ziemniakami.

19/03/2020

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Czasem wystarczy tylko kilka składników do stworzenia czegoś niezwykłego.

Tak właśnie było w przypadku piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym.

Pieczarki ożywiły smak kurczaka, a jednocześnie nie zmieniły za mocno kaloryki posiłku.

A czy wiedzieliście, że wbrew powszechnej opinii, pieczarki są źródłem wielu witamin i mikroelementów?

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro