Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

1 mała puszka groszku (130g po odsączeniu)

60g lekkiego serka Bieluch

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka mieszanki ziół (bazylia, oregano, tymianek)

150g makaronu pełnoziarnistego

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy go na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy piersi w kostkę. Doprawiamy ziołami i podsmażamy na dużym ogniu przez ok. 10 min.

4. W międzyczasie, kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę. Blendujemy je na gładką masę z serkiem i groszkiem.

5. Dodajemy sos do mięsa i dusimy na małym ogniu przez 5 min.

6.  Wykładamy mięso na porcje makaronu.

19/02/2020

Pierś z kurczaka w sosie groszkowym

Uważam, że każde danie powinno nie tylko smakować, ale też zachęcająco wyglądać.
Ja jem oczami i to właśnie ciekawy wygląd potrawy często zachęca mnie do jej spróbowania.
Gotując staram się więc, żeby było kolorowo i apetycznie. Te zasady zastosowałam przygotowując

pierś z kurczaka w sosie groszkowym, która - jak dla mnie - wygląda mega smakowicie!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro