Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g piersi z kurczaka
1/4 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki mieszanki włoskich ziół
100g ricotty
200g passaty pomidorowej
30g parmezanu
80g makaronu z mąki durum (u mnie orzo)
Wykonanie
1. Na teflonowej patelni podsmażamy przez 5 min. pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
2. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę oraz oprószoną przyprawą pierś i smażymy przez kolejne 10 min.
3. Zalewamy całość passatą wymieszaną z ricottą i przykrywamy pokrywką, a następnie dusimy na małym ogniu przez ok. 5 min.
4. Gotujemy makaron al dente i podajemy go z mięsem posypanym serem.
Rzadko kupuję gotowe sosy w słoiku, a jeśli już to robię, to dokładnie czytam ich skład, żeby nie najeść się chemii.
W ten sposób trafiłam ostatnio na pyszną pozycję, którą postanowiłam odtworzyć w domowych warunkach
i tak powstała pierś w sosie pomidorowym z ricottą. Takie połączenie smaków wydaje się być banalne,
ale dla mnie było mega pozytywnym zaskoczeniem, więc mogę Wam je polecić z czystym sumieniem :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro