Czas przygotowania: 10 minut

Czas duszenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g piersi z kurczaka

1/4 czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

2 łyżki mieszanki włoskich ziół

100g ricotty

200g passaty pomidorowej

30g parmezanu

80g makaronu z mąki durum (u mnie orzo)

 

 

Wykonanie

 

1. Na teflonowej patelni podsmażamy przez 5 min. pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

2. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę oraz oprószoną przyprawą pierś i smażymy przez kolejne 10 min.

3. Zalewamy całość passatą wymieszaną z ricottą i przykrywamy pokrywką, a następnie dusimy na małym ogniu przez ok. 5 min.

4. Gotujemy makaron al dente i podajemy go z mięsem posypanym serem.

Rzadko kupuję gotowe sosy w słoiku, a jeśli już to robię, to dokładnie czytam ich skład, żeby nie najeść się chemii.

W ten sposób trafiłam ostatnio na pyszną pozycję, którą postanowiłam odtworzyć w domowych warunkach
i tak powstała
pierś w sosie pomidorowym z ricottą. Takie połączenie smaków wydaje się być banalne,
ale dla mnie było mega pozytywnym zaskoczeniem, więc mogę Wam je polecić z czystym sumieniem :)

26/04/2022

Pierś w sosie pomidorowym z ricottą

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro