Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 4 porcje

 

 

Składniki

 

400g piersi z kurczaka

2 duże pieczarki (ok. 120g)

40g mozzarelli

1 op. ciasta francuskiego light (275g)

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka suszonych pomidorów

1 jajko

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Nastawiamy piekarnik na 200°C (termoobieg).

3. Usuwamy błony z piersi, lekko je rozklepujemy i nacieramy mieszanką ziół.

4. Kroimy pieczarki w kostkę i podsmażamy na patelni przez ok. 5 min.

5. Dzielimy ciasto francuskie na 4 części. W każdej z nich nacinamy oba dłuższe brzegi tworząc pasy szerokości ok. 1,5 cm.*

6. Na środku cista układamy mięso. Na nim kładziemy pieczarki oraz starty na tarce ser i lekko zawijamy boki mięsa do środka.

7. Zakładamy paski ciasta na siebie tak, aby "obudować" większość mięsa.

8. Smarujemy wierzch ciasta rozmąconym jajkiem i pieczemy przez ok. 25 min.

 

*ma nam wyjść coś na kształt grzebienia ponacinanego z obu stron :)

Ostatnio znowu katuję ciasto francuskie i przypomniał mi się przepis na jedno z popisowych dań mojego taty.
Jest nim
pierś z kurczaka w cieście francuskim. Użyłam tutaj odchudzonego ciasta (żeby makro się zgadzało), ale - z ręką na sercu - nie ma żadnej różnicy w smaku w porównaniu do jego tradycyjnej wersji.
Warto przetestować ten przepis, bo nie jest zbyt czasochłonny, a efekt jest rewelacyjny :)

22/08/2020

Pierś w cieście francuskim

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro