Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki
400g piersi z kurczaka
2 duże pieczarki (ok. 120g)
40g mozzarelli
1 op. ciasta francuskiego light (275g)
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka suszonych pomidorów
1 jajko
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Nastawiamy piekarnik na 200°C (termoobieg).
3. Usuwamy błony z piersi, lekko je rozklepujemy i nacieramy mieszanką ziół.
4. Kroimy pieczarki w kostkę i podsmażamy na patelni przez ok. 5 min.
5. Dzielimy ciasto francuskie na 4 części. W każdej z nich nacinamy oba dłuższe brzegi tworząc pasy szerokości ok. 1,5 cm.*
6. Na środku cista układamy mięso. Na nim kładziemy pieczarki oraz starty na tarce ser i lekko zawijamy boki mięsa do środka.
7. Zakładamy paski ciasta na siebie tak, aby "obudować" większość mięsa.
8. Smarujemy wierzch ciasta rozmąconym jajkiem i pieczemy przez ok. 25 min.
*ma nam wyjść coś na kształt grzebienia ponacinanego z obu stron :)
Ostatnio znowu katuję ciasto francuskie i przypomniał mi się przepis na jedno z popisowych dań mojego taty.
Jest nim pierś z kurczaka w cieście francuskim. Użyłam tutaj odchudzonego ciasta (żeby makro się zgadzało), ale - z ręką na sercu - nie ma żadnej różnicy w smaku w porównaniu do jego tradycyjnej wersji.
Warto przetestować ten przepis, bo nie jest zbyt czasochłonny, a efekt jest rewelacyjny :)
Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!
Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)
Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.
Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro