Czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 15 minut

Ilość: 3 porcje x 6 pierogów

 

 

Składniki

 

240g mąki pszennej typ 500

130g ciepłej wody

350g chudego twarogu

250g truskawek (mogą być mrożone)

15g erytrolu

1l wody

 

 

Wykonanie

 

1. Blendujemy twaróg z owocami i erytrolem.*

2. Gotujemy z garnku 1l wody.

3. Z mąki i pozostałej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na cienko i wykrawamy koła wykrawaczem/szklanką.

4. Na środku każdego koła kładziemy łyżeczkę masy twarogowej** i zlepiamy końce pieroga (wykrawaczem lub widelcem).

5. Wkładamy 1 porcję pierogów do wrzątku i gotujemy przez 3 min. od wypłynięcia na wierzch. Powtarzamy czynność z dwiema pozostałymi porcjami.

6. Podajemy pierogi z pozostałą masą twarogową.

 

*Najlepiej użyć do tego blendera kielichowego.

 

** Powinniście zużyć 1/3 przygotowanej masy.

03/04/2020

Pierogi z twarogiem truskawkowym

Zawsze uwielbiałam pierogi z serem i owocami, ale z uwagi na dużą ilość węgli, bardzo rzadko je robię. Dzisiaj poczułam jednak wenę i przygotowałam pierogi z twarogiem truskawkowym. Żeby nie było, mają więcej białka niż pierogi z samymi owocami :P Tym razem użyłam zwykłej mąki, bo próby z mąką ryżową zakończyły się porażką, ale łatwo się nie poddam, więc czekajcie na kolejne pierogowe przepisy!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro