Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut
Ilość: 3 porcje x 6 pierogów
Składniki
240g mąki pszennej typ 500
130g ciepłej wody
350g chudego twarogu
250g truskawek (mogą być mrożone)
15g erytrolu
1l wody
Wykonanie
1. Blendujemy twaróg z owocami i erytrolem.*
2. Gotujemy z garnku 1l wody.
3. Z mąki i pozostałej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na cienko i wykrawamy koła wykrawaczem/szklanką.
4. Na środku każdego koła kładziemy łyżeczkę masy twarogowej** i zlepiamy końce pieroga (wykrawaczem lub widelcem).
5. Wkładamy 1 porcję pierogów do wrzątku i gotujemy przez 3 min. od wypłynięcia na wierzch. Powtarzamy czynność z dwiema pozostałymi porcjami.
6. Podajemy pierogi z pozostałą masą twarogową.
*Najlepiej użyć do tego blendera kielichowego.
** Powinniście zużyć 1/3 przygotowanej masy.
Zawsze uwielbiałam pierogi z serem i owocami, ale z uwagi na dużą ilość węgli, bardzo rzadko je robię. Dzisiaj poczułam jednak wenę i przygotowałam pierogi z twarogiem truskawkowym. Żeby nie było, mają więcej białka niż pierogi z samymi owocami :P Tym razem użyłam zwykłej mąki, bo próby z mąką ryżową zakończyły się porażką, ale łatwo się nie poddam, więc czekajcie na kolejne pierogowe przepisy!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro