Czas przygotowania: 30 minut

Czas smażenia: 15 minut

Czas gotowania: 5 x 5 minut

Ilość: 5 porcji x 10 pierogów

 

 

Składniki

 

450g mąki pszennej typ 500

250ml ciepłej wody

600g mielonej wieprzowiny (u mnie 300g z łopatki i 300g z szynki)

1 duża cebula cukrowa

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

60g passaty pomidorowej

sól i pieprz

majeranek

1,5l wody

 

 

Wykonanie

 

1. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. Podsmażamy je na oliwie, łączymy z mięsem oraz passatą, doprawiamy i smażymy całość przez kilkanaście minut.

2. Usmażony farsz studzimy i blendujemy na gładką masę.

3. Z mąki, wody i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na cienko i wykrawamy koła wykrawaczem/szklanką.

4. Gotujemy w garnku pozostałą wodę.

5. Na środku każdego koła kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy końce pieroga (wykrawaczem lub widelcem).

6. Wrzucamy 1 porcję pierogów do wrzątku i gotujemy przez ok. 3 min. od wypłynięcia na wierzch. Powtarzamy czynność z pozostałymi porcjami.

7. Podajemy pierogi z surówką lub jogurtem i szczypiorkiem.

Uwielbiam pierogi z mięsem, ale tych kupnych trochę się boję, bo nie jestem do końca pewna,

z jakiego mięsa są zrobione. Dochodzi jeszcze kwestia wzmacniaczy smaku i konserwantów...
Postanowiłam więc przygotować je samodzielnie ze sprawdzonych składników, bez chemii i niepotrzebnych dodatków. Nie powiem - trochę pracy mnie to kosztowało, ale naprawdę było warto :)

14/11/2020

Pierogi z mięsem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro