Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 15 minut
Czas gotowania: 5 x 5 minut
Ilość: 5 porcji x 10 pierogów
Składniki
450g mąki pszennej typ 500
250ml ciepłej wody
600g mielonej wieprzowiny (u mnie 300g z łopatki i 300g z szynki)
1 duża cebula cukrowa
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
60g passaty pomidorowej
sól i pieprz
majeranek
1,5l wody
Wykonanie
1. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. Podsmażamy je na oliwie, łączymy z mięsem oraz passatą, doprawiamy i smażymy całość przez kilkanaście minut.
2. Usmażony farsz studzimy i blendujemy na gładką masę.
3. Z mąki, wody i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na cienko i wykrawamy koła wykrawaczem/szklanką.
4. Gotujemy w garnku pozostałą wodę.
5. Na środku każdego koła kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy końce pieroga (wykrawaczem lub widelcem).
6. Wrzucamy 1 porcję pierogów do wrzątku i gotujemy przez ok. 3 min. od wypłynięcia na wierzch. Powtarzamy czynność z pozostałymi porcjami.
7. Podajemy pierogi z surówką lub jogurtem i szczypiorkiem.
Uwielbiam pierogi z mięsem, ale tych kupnych trochę się boję, bo nie jestem do końca pewna,
z jakiego mięsa są zrobione. Dochodzi jeszcze kwestia wzmacniaczy smaku i konserwantów...
Postanowiłam więc przygotować je samodzielnie ze sprawdzonych składników, bez chemii i niepotrzebnych dodatków. Nie powiem - trochę pracy mnie to kosztowało, ale naprawdę było warto :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro