Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g łososia
1/2 czerwonej papryki (ok. 60g)
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
pieprz
sól
150g ryżu basmati
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).
2. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.
3. Kroimy łososia na mniejsze części. Przyprawiamy pieprzem, solą i papryką.
4. Kroimy paprykę, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Całość mieszamy.
5. Wstawiamy rybę do piekarnika. Po 10 min. odwracamy ją i wykładamy na wierzch farsz paprykowy.
6. Zapiekamy przez kolejne 10 min. i podajemy z ryżem.
Nie lubię ryb w panierce ociekającej tłuszczem, dlatego zazwyczaj przygotowuję je z odrobiną oleju lub w piekarniku. Szczególnie lubię pieczonego łososia z papryką, który ma oryginalny, lekko słodki smak.
Łosoś sam w sobie jest rybą dość tłustą, ale dzięki temu, zawiera mnóstwo kwasów omega-3, witaminy B i D
oraz dużo białka, dlatego nie należy się go bać, tylko śmiało włączać go do diety.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro