Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g łososia

1/2 czerwonej papryki (ok. 60g)

1/2 czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki słodkiej papryki

pieprz

sól

150g ryżu basmati

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

2. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.

3. Kroimy łososia na mniejsze części. Przyprawiamy pieprzem, solą i papryką.

4. Kroimy paprykę, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Całość mieszamy.

5. Wstawiamy rybę do piekarnika. Po 10 min. odwracamy ją i wykładamy na wierzch farsz paprykowy.

6. Zapiekamy przez kolejne 10 min. i podajemy z ryżem.

Nie lubię ryb w panierce ociekającej tłuszczem, dlatego zazwyczaj przygotowuję je z odrobiną oleju lub w piekarniku. Szczególnie lubię pieczonego łososia z papryką, który ma oryginalny, lekko słodki smak.
Łosoś sam w sobie jest rybą dość tłustą, ale dzięki temu, zawiera mnóstwo kwasów omega-3, witaminy B i D
oraz dużo białka, dlatego nie należy się go bać, tylko śmiało włączać go do diety.

26/02/2020

Pieczony łosoś z papryką

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro