Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 25 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

                                                                 

500g kalafiora podzielonego na różyczki

1 duże jajko

20g mleka (u mnie 0,5%)

30g mąki orkiszowej

1 łyżka granulowanego czosnku

pieprz i sól

 

 

Wykonanie

 

1. Obgotowujemy kalafiora na parze prze 25 min.

2. W międzyczasie, roztrzepujemy jajko z mlekiem, czosnkiem i przyprawami.

3. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

4. Zanurzamy przestudzone różyczki kalafiora w płynie i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Przy pomocy sitka, posypujemy kalafiora mąką ze wszystkich stron i zapiekamy go przez 15 min.

Uwielbiam kalafiora! Świetnie smakuje w połączeniu z bułką tartą i masełkiem.
Okazuje się, że
pieczony kalafior może być równie smaczny, a do tego mniej kaloryczny od klasycznej wersji.

Dodatkowo, kalafior świetnie sprawdzi się u osób będących na redukcji - jest go dużo objętościowo,
a kalorii w nim niewiele, więc jest to idealny dodatek do obiadu :)

22/11/2020

Pieczony kalafior

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro