Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
500g kalafiora podzielonego na różyczki
1 duże jajko
20g mleka (u mnie 0,5%)
30g mąki orkiszowej
1 łyżka granulowanego czosnku
pieprz i sól
Wykonanie
1. Obgotowujemy kalafiora na parze prze 25 min.
2. W międzyczasie, roztrzepujemy jajko z mlekiem, czosnkiem i przyprawami.
3. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
4. Zanurzamy przestudzone różyczki kalafiora w płynie i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Przy pomocy sitka, posypujemy kalafiora mąką ze wszystkich stron i zapiekamy go przez 15 min.
Uwielbiam kalafiora! Świetnie smakuje w połączeniu z bułką tartą i masełkiem.
Okazuje się, że pieczony kalafior może być równie smaczny, a do tego mniej kaloryczny od klasycznej wersji.
Dodatkowo, kalafior świetnie sprawdzi się u osób będących na redukcji - jest go dużo objętościowo,
a kalorii w nim niewiele, więc jest to idealny dodatek do obiadu :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro