Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 30 + 15 minut

Ilość: 2 porcje x 1/2 bakłażana

 

 

Składniki

 

1 średniej wielkości bakłażan

30g kaszy jaglanej

100g tofu (u mnie marynowane)

10g parmezanu

1 większa pieczarka

100g passaty pomidorowej

szczypiorek

1 łyżka przyprawy z suszonych pomidorów

 

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół). Kroimy bakłażana na pół i pieczemy przez 30 min. (skórką do dołu). 2. Wybieramy łyżeczką miąższ bakłażana, aby pozostały łódki o ściankach grubości ok. 0,5 cm.

3. Dokładnie płuczemy kaszę na sitku, stopniowo coraz cieplejszą wodą, aby wypłukać z niej goryczkę. Gotujemy ją do miękkości (ok. 15 min.).

4. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

5. Kroimy miąższ, szczypiorek, tofu i pieczarkę w drobną kostkę. Wrzucamy je na patelnię i zalewamy passatą. Doprawiamy.

6. Podgrzewamy całość na średnim ogniu do odparowania większości sosu (ok. 10 min.). Pod koniec dodajemy kaszę
i dokładnie mieszamy.

7. Faszerujemy bakłażany i posypujemy je parmezanem.

8. Zapiekamy całość przez 15 min. w temperaturze 200°C (grzanie góra-dół).

20/05/2020

Pieczony bakłażan z tofu i kaszą jaglaną

Rano znalazłam w lodówce samotnego bakłażana, resztki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej i pół kostki tofu.

Postanowiłam, że coś z nich przyrządzę i tak powstał pieczony bakłażan z tofu i kaszą jaglaną.

Ogólnie preferuję mięsne farsze, ale w tym wypadku jestem naprawdę zaskoczona,
bo po dodaniu parmezanu, pieczarek i pomidorów, wyszło mi coś mega pysznego!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro