Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 + 15 minut
Ilość: 2 porcje x 1/2 bakłażana
Składniki
1 średniej wielkości bakłażan
30g kaszy jaglanej
100g tofu (u mnie marynowane)
10g parmezanu
1 większa pieczarka
100g passaty pomidorowej
szczypiorek
1 łyżka przyprawy z suszonych pomidorów
Wykonanie
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół). Kroimy bakłażana na pół i pieczemy przez 30 min. (skórką do dołu). 2. Wybieramy łyżeczką miąższ bakłażana, aby pozostały łódki o ściankach grubości ok. 0,5 cm.
3. Dokładnie płuczemy kaszę na sitku, stopniowo coraz cieplejszą wodą, aby wypłukać z niej goryczkę. Gotujemy ją do miękkości (ok. 15 min.).
4. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
5. Kroimy miąższ, szczypiorek, tofu i pieczarkę w drobną kostkę. Wrzucamy je na patelnię i zalewamy passatą. Doprawiamy.
6. Podgrzewamy całość na średnim ogniu do odparowania większości sosu (ok. 10 min.). Pod koniec dodajemy kaszę
i dokładnie mieszamy.
7. Faszerujemy bakłażany i posypujemy je parmezanem.
8. Zapiekamy całość przez 15 min. w temperaturze 200°C (grzanie góra-dół).
Rano znalazłam w lodówce samotnego bakłażana, resztki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej i pół kostki tofu.
Postanowiłam, że coś z nich przyrządzę i tak powstał pieczony bakłażan z tofu i kaszą jaglaną.
Ogólnie preferuję mięsne farsze, ale w tym wypadku jestem naprawdę zaskoczona,
bo po dodaniu parmezanu, pieczarek i pomidorów, wyszło mi coś mega pysznego!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro