Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
6 mniejszych pałek z kurczaka
180g jogurtu wysokobiałkowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki mieszanki ziół włoskich (u mnie toskańska)
450g ziemniaków
Wykonanie
1. Przygotowujemy marynatę - łączymy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i przyprawami.
2. Wkładamy do niej obrane ze skóry udka i marynujemy je przez 2h.
3. Frytki przygotowujemy według przepisu, który znajdziecie tutaj (możemy je piec razem z mięsem w temp. 190°C (grzanie góra-dół)).
4. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym i pieczemy je przez 55 min. (możemy je obrócić na drugą stronę po 30 min. pieczenia).
Bardzo lubię udka z kurczaka - takie soczyste, mięciutkie i łatwo odchodzące od kości.
Zazwyczaj przygotowuję je w rękawie - wtedy mam pewność, że nie wyschną na wiór.
Tym razem postanowiłam na smaczną i bardzo prostą w przygotowaniu marynatę.
Tak powstały pieczone udka w jogurcie - soczyste i po prostu pyszne!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro