Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 55 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

6 mniejszych pałek z kurczaka

180g jogurtu wysokobiałkowego

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki mieszanki ziół włoskich (u mnie toskańska)

450g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Przygotowujemy marynatę - łączymy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i przyprawami.

2. Wkładamy do niej obrane ze skóry udka i marynujemy je przez 2h.

3. Frytki przygotowujemy według przepisu, który znajdziecie tutaj (możemy je piec razem z mięsem w temp. 190°C (grzanie góra-dół)).

4. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym i pieczemy je przez 55 min. (możemy je obrócić na drugą stronę po 30 min. pieczenia).

Bardzo lubię udka z kurczaka - takie soczyste, mięciutkie i łatwo odchodzące od kości.

Zazwyczaj przygotowuję je w rękawie - wtedy mam pewność, że nie wyschną na wiór.
Tym razem postanowiłam na smaczną i bardzo prostą w przygotowaniu marynatę.

Tak powstały pieczone udka w jogurcie - soczyste i po prostu pyszne!

21/11/2020

Pieczone udka jogurtowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro