Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 2 porcje x 3 placuszki
Składniki
70g kaszy jaglanej
1 jajko
20g rodzynek
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Dokładnie płuczemy kaszę na sitku, stopniowo coraz cieplejszą wodą, aby wypłukać z niej goryczkę.
3. Gotujemy kaszę do miękkości (ok. 15 min.). Odcedzamy.
4. Łączymy ją z jajkiem i pokrojonymi rodzynkami.
5. Wykładamy masę na blaszkę wyłożoną folią do pieczenia - po 2 łyżki na 1 placuszka.
6. Pieczemy przez 30 min.
Ostatnio przygotowałam pieczone placki jaglane. Bardzo lubię kaszę jaglaną
i naprawdę mogłabym ją jeść codziennie. Doskonale wiem, że nie każdy z Was podziela mój entuzjazm, ale warto wiedzieć, że kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, a do tego zawiera mnóstwo cennych składników mineralnych, więc warto (chociaż raz na jakiś czas) skorzystać z jej dobrodziejstw!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro