Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 2 porcje x 3 placuszki

 

 

Składniki

 

70g kaszy jaglanej

1 jajko

20g rodzynek

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Dokładnie płuczemy kaszę na sitku, stopniowo coraz cieplejszą wodą, aby wypłukać z niej goryczkę.

3. Gotujemy kaszę do miękkości (ok. 15 min.). Odcedzamy.

4. Łączymy ją z jajkiem i pokrojonymi rodzynkami.

5. Wykładamy masę na blaszkę wyłożoną folią do pieczenia - po 2 łyżki na 1 placuszka.

6. Pieczemy przez 30 min.

Ostatnio przygotowałam pieczone placki jaglane. Bardzo lubię kaszę jaglaną
i naprawdę mogłabym ją jeść codziennie. Doskonale wiem, że nie każdy z Was podziela mój entuzjazm, ale warto wiedzieć, że kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, a do tego zawiera mnóstwo cennych składników mineralnych, więc warto (chociaż raz na jakiś czas) skorzystać z jej dobrodziejstw!

11/03/2020

Pieczone placuszki jaglane

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro