Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g piersi z kurczaka
30g startego parmezanu
1 jajko
1 łyżeczka soli ziołowej
80g kaszy bulgur
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
2. Gotujemy kaszę na sypko i odstawiamy ją na bok.
3. Kroimy piersi na mniejsze kawałki. Lekko rozklepujemy je tłuczkiem i doprawiamy solą.
4. Na jednym talerzu roztrzepujemy jajko, a na drugi talerz wysypujemy parmezan.
5. Panierujemy piersi - moczymy je w jajku, po czym obtaczamy w serze.
6. Przekładamy mięso na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy je przez 20 min.
7. Po 10 min. obracamy piersi na drugą stronę, a następnie podajemy je z bulgurem.
Nieraz w moje ręce wpadały przepisy na mięso w serowej panierce, ale wydawały mi się bardzo tłuste (bo poza samym serem, były smażone na tłuszczu), więc jakoś mnie do nich nie ciągnęło :P Postanowiłam jednak przygotować to danie w odchudzonej wersji i tak powstały pieczone piersi w parmezanie. To bardzo ciekawy pomysł
na niecodzienny i mega smaczny obiad, który ddostarczy nam ogromnej porcji białka :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro