Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g piersi z kurczaka

30g startego parmezanu

1 jajko

1 łyżeczka soli ziołowej

80g kaszy bulgur

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

2. Gotujemy kaszę na sypko i odstawiamy ją na bok.

3. Kroimy piersi na mniejsze kawałki. Lekko rozklepujemy je tłuczkiem i doprawiamy solą.

4. Na jednym talerzu roztrzepujemy jajko, a na drugi talerz wysypujemy parmezan.

5. Panierujemy piersi - moczymy je w jajku, po czym obtaczamy w serze.

6. Przekładamy mięso na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy je przez 20 min.

7. Po 10 min. obracamy piersi na drugą stronę, a następnie podajemy je z bulgurem.

Nieraz w moje ręce wpadały przepisy na mięso w serowej panierce, ale wydawały mi się bardzo tłuste (bo poza samym serem, były smażone na tłuszczu), więc jakoś mnie do nich nie ciągnęło :P Postanowiłam jednak przygotować to danie w odchudzonej wersji i tak powstały pieczone piersi w parmezanie. To bardzo ciekawy pomysł
na niecodzienny i mega smaczny obiad, który ddostarczy nam ogromnej porcji białka :)

28/05/2021

Pieczone piersi w parmezanie

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro