Czas przygotowania: 25 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki)

450g ziemniaków

2 jajka

1 ząbek czosnku

45g papryki czerwonej/żółtej

szczypiorek

30g mozzarelli

10g oliwy z oliwek

2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku. Przeciskamy przez praskę/ubijamy tłuczkiem i studzimy.

2. Szczypiorek drobno szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę, a papryki kroimy w drobną kostkę.

3. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

4. Łączymy mięso z ziemniakami, czosnkiem, szczypiorkiem, papryką, przyprawami i jajkami.

5. Formujemy kotlety i przekładamy je do formy natłuszczonej połową oliwy.

6. Wierzch kotletów smarujemy pozostałą oliwą i zapiekamy całość przez 25 min.

7. 10 min. przed końcem pieczenia obracamy kotlety na drugą stronę i posypujemy startym na tarce serem.

Jednym z moich ostatnich obiadowych odkryć są pieczone kotlety mięsno-ziemniaczane,
bo uwielbiam kotlety mielone - ale jak to ja - równie bardzo lubię udziwnione przepisy.

I tak, ze składników na klasycznego mielonego z ziemniaczkami, powstało coś ciekawego,
a jednocześnie bardzo smacznego i prostego w przygotowaniu :)

19/01/2021

Pieczone kotlety mięsno-ziemniaczane

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro