Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki)
450g ziemniaków
2 jajka
1 ząbek czosnku
45g papryki czerwonej/żółtej
szczypiorek
30g mozzarelli
10g oliwy z oliwek
2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku. Przeciskamy przez praskę/ubijamy tłuczkiem i studzimy.
2. Szczypiorek drobno szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę, a papryki kroimy w drobną kostkę.
3. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
4. Łączymy mięso z ziemniakami, czosnkiem, szczypiorkiem, papryką, przyprawami i jajkami.
5. Formujemy kotlety i przekładamy je do formy natłuszczonej połową oliwy.
6. Wierzch kotletów smarujemy pozostałą oliwą i zapiekamy całość przez 25 min.
7. 10 min. przed końcem pieczenia obracamy kotlety na drugą stronę i posypujemy startym na tarce serem.
Jednym z moich ostatnich obiadowych odkryć są pieczone kotlety mięsno-ziemniaczane,
bo uwielbiam kotlety mielone - ale jak to ja - równie bardzo lubię udziwnione przepisy.
I tak, ze składników na klasycznego mielonego z ziemniaczkami, powstało coś ciekawego,
a jednocześnie bardzo smacznego i prostego w przygotowaniu :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro