Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 1 porcja x 2 połówki jabłka

 

 

Składniki

 

1 duże jabłko (u mnie szara reneta, ok. 200g)*

100g chudego twarogu sernikowego (u mnie President)

20g prażonych orzechów ziemnych bez soli

1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

 

*jeśli skórka jest miękka, można ją obrać, bo po pieczeniu i tak sama nam odejdzie.

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).

2. Rozgniatamy orzechy tłuczkiem i odkładamy połowę na bok.

3. Kroimy jabłko na pół i usuwamy gniazda nasienne. Wydrążamy miąższ tak, aby zrobić miejsce na słodki farsz.

4. Ścieramy miąższ na tarce. Łączymy go z serem i 1/2 orzechów. Nadziewamy jabłka masą i posypujemy resztą orzechów.

5. Pieczemy przez 25 min.

31/03/2020

Pieczone jabłka z serem i orzechami

Korzystam z jabłek, bo niedługo na tapecie będą u mnie truskawki, borówki i maliny.

Jednak zanim to nastąpi, przyrządziłam sobie zdrowy deser - pieczone jabłka z serem i orzechami.

Przepis  - jak to u mnie - jest prosty, a efekt bardzo smaczny i pożywny. Taki deser można z powodzeniem zjeść na zimno, ale ja uwielbiam go na gorąco (przez co cierpi moje poparzone podniebienie) :P

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro