Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 1 porcja x 2 połówki jabłka
Składniki
1 duże jabłko (u mnie szara reneta, ok. 200g)*
100g chudego twarogu sernikowego (u mnie President)
20g prażonych orzechów ziemnych bez soli
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
*jeśli skórka jest miękka, można ją obrać, bo po pieczeniu i tak sama nam odejdzie.
Wykonanie
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
2. Rozgniatamy orzechy tłuczkiem i odkładamy połowę na bok.
3. Kroimy jabłko na pół i usuwamy gniazda nasienne. Wydrążamy miąższ tak, aby zrobić miejsce na słodki farsz.
4. Ścieramy miąższ na tarce. Łączymy go z serem i 1/2 orzechów. Nadziewamy jabłka masą i posypujemy resztą orzechów.
5. Pieczemy przez 25 min.
Korzystam z jabłek, bo niedługo na tapecie będą u mnie truskawki, borówki i maliny.
Jednak zanim to nastąpi, przyrządziłam sobie zdrowy deser - pieczone jabłka z serem i orzechami.
Przepis - jak to u mnie - jest prosty, a efekt bardzo smaczny i pożywny. Taki deser można z powodzeniem zjeść na zimno, ale ja uwielbiam go na gorąco (przez co cierpi moje poparzone podniebienie) :P
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro