Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 1 porcja x 3 pieczarki
Składniki
3 większe pieczarki (ok. 60g każda)
100g serka wiejskiego wysokobiałkowego
30g kukurydzy z puszki
szczypiorek
sól ziołowa i pieprz
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Kroimy korzonki pieczarek w drobną kostkę, a szczypiorek szatkujemy. Łączymy składniki z kukurydzą i serkiem.
3. Wnętrze pieczarek podsypujemy solą i pieprzem, układamy je na blaszce wyłożonej papierem zagłębieniami do góry i nakładamy do nich farsz.
4. Zapiekamy pieczarki przez 20 min.
Zostały mi w lodówce trzy samotne pieczarki i zupełnie nie miałam na nie pomysłu. Aż do momentu,
gdy przypomniało mi się, że pod wpływem temperatury serek wiejski robi się przyjemnie ciągnący. I wtedy wpadłam na pomysł pieczarek faszerowanych serkiem wiejskim. Efekt jest tak smaczny, że na pewno powtórzę ten eksperyment jeszcze nie raz, bo pożywna i niskokaloryczna przekąska to coś, co bardzo lubię :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro