Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 4 minuty

Ilość: 4 placki

 

 

Składniki

 

30g mąki pełnoziarnistej

100g gęstego jogurtu wysokobiałkowego

1 jajko

1 łyżeczka suszonych pomidorów

150g serka wiejskiego lekkiego

1/4 awokado (ok. 50g)

sól i pieprz ziołowy

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Mieszamy łyżką mąkę, jajko, jogurt i przyprawy do uzyskania dość gęstej masy.

2. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placka. Zmniejszamy ogień.

4. Smażymy placki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.

5. Rozgniatamy widelcem awokado z odsączonym z zalewy serkiem wiejskim.

6. Doprawiamy serek do smaku i podajemy z plackami.

Ostatnio coś ciągnie mnie do wytrawnych placków! Może dlatego, że ilość kombinacji jest tu nieograniczona :)

Jedną z nich są pełnoziarniste placki z zielonym serkiem wiejskim, którymi zajadam się od jakiegoś czasu.

Dodatek jogurtu sprawia, że placki są przyjemnie wilgotne, a awokado pozwala uzupełnić zapas zdrowych tłuszczów. Dodatkowo, dzięki mące pełnoziarnistej dostarczymy sobie sporo błonnika i cennych minerałów.

11/08/2020

Pełnoziarniste placki z zielonym serkiem wiejskim

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro