Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 4 minuty
Ilość: 4 placki
Składniki
30g mąki pełnoziarnistej
100g gęstego jogurtu wysokobiałkowego
1 jajko
1 łyżeczka suszonych pomidorów
150g serka wiejskiego lekkiego
1/4 awokado (ok. 50g)
sól i pieprz ziołowy
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Mieszamy łyżką mąkę, jajko, jogurt i przyprawy do uzyskania dość gęstej masy.
2. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placka. Zmniejszamy ogień.
4. Smażymy placki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.
5. Rozgniatamy widelcem awokado z odsączonym z zalewy serkiem wiejskim.
6. Doprawiamy serek do smaku i podajemy z plackami.
Ostatnio coś ciągnie mnie do wytrawnych placków! Może dlatego, że ilość kombinacji jest tu nieograniczona :)
Jedną z nich są pełnoziarniste placki z zielonym serkiem wiejskim, którymi zajadam się od jakiegoś czasu.
Dodatek jogurtu sprawia, że placki są przyjemnie wilgotne, a awokado pozwala uzupełnić zapas zdrowych tłuszczów. Dodatkowo, dzięki mące pełnoziarnistej dostarczymy sobie sporo błonnika i cennych minerałów.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro