Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 5 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
120g chudego twarogu
1 jajko
60g mąki orkiszowej
5g erytrolu
150g skyru (u mnie skyr owocowy z Lidla 0% tłuszczu)
garść borówek
0,75 l wody
Wykonanie
1. Zagotowujemy w wodę garnku.
2. Zagniatamy dość lepkie ciasto z twarogu, jajka, mąki i erytrolu.
3. Formujemy z niego wałeczki i dzielimy nożem na kluski.
4. Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię (ok. 5 min.).
5. Podajemy kluski ze skyrem i borówkami.
Zachciało mi się ostatnio klusek leniwych, ale tym razem postanowiłam przygotować je w maksymalnie
zdrowej wersji. W związku z tym, przyrządziłam pełnoziarniste kluski leniwe.
Wyszło bardzo smacznie, a do tego kolorowo (dzięki skyrowi owocowemu oraz borówkom)
i co najważniejsze - sycąco! To świetna propozycja nie tylko na obiad, ale też pożywny posiłek do szkoły/pracy.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro