Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (16 kawałków)
Składniki
250g mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna typ 1850)
250g mleka (u mnie 0,5%)
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
50g oleju kokosowego
200g truskawek
20g kakao
60g erytrolu
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Kroimy truskawki w kostkę.
3. W jednej misce mieszamy składniki suche i miksujemy je ze składnikami mokrymi.
4. Do masy dodajemy truskawki i mieszamy całość łyżką.
5. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez 45 min.*
*Ciasto po upieczeniu będzie wilgotne w środku, ale nie jest to zakalec, tylko zasługa truskawek:)
W końcu odważyłam się użyć mąki pełnoziarnistej do wypieków!
Obawiałam się, że efekt będzie nijaki w smaku, ale okazało się, że niepotrzebnie się martwiłam.
Jedząc pełnoziarniste ciasto kakaowe oczywiście czuje się, że jest zdrowe:), ale dzięki sporej ilości kakao
i truskawkom, jest naprawdę smaczne i przyjemnie wilgotne. A jak pięknie pachnie!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro