Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (16 kawałków)

 

 

Składniki

 

250g mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna typ 1850)

250g mleka (u mnie 0,5%)

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

50g oleju kokosowego

200g truskawek

20g kakao

60g erytrolu

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Kroimy truskawki w kostkę.

3. W jednej misce mieszamy składniki suche i miksujemy je ze składnikami mokrymi.

4. Do masy dodajemy truskawki i mieszamy całość łyżką.

5. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy przez 45 min.*

 

*Ciasto po upieczeniu będzie wilgotne w środku, ale nie jest to zakalec, tylko zasługa truskawek:)

W końcu odważyłam się użyć mąki pełnoziarnistej do wypieków!
Obawiałam się, że efekt będzie nijaki w smaku, ale okazało się, że niepotrzebnie się martwiłam.
Jedząc
pełnoziarniste ciasto kakaowe oczywiście czuje się, że jest zdrowe:), ale dzięki sporej ilości kakao
i truskawkom, jest naprawdę smaczne i przyjemnie wilgotne. A jak pięknie pachnie!

29/05/2020

Pełnoziarniste ciasto kakaowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro