Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: 12 kawałków (użyłam tortownicy o średnicy 25cm)

 

 

Składniki

 

2 szkl. drobno startej dyni (ok. 350g)

3 jajka

200g erytrolu

120g oleju

1 łyżeczka sody

250g pełnoziarnistej mąki pszennej

2 krople aromatu waniliowego

30g orzechów włoskich

10g wiórków kokosowych

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy jajka na puszystą masę, po czym na mniejszych obrotach miksera dodajemy erytrol, sodę, olej, aromat i mąkę.

3. Następnie łączymy ciasto łyżką z drobno pokrojonymi orzechami i dynią.

4. Przelewamy powstałą masę do tortownicy, posypujemy całość wiórkami i pieczemy przez ok. 45 min.

Jak co roku dostałam ogromną dynię od babci i jak co roku postanowiłam jej nie zmarnować!

Tak właśnie powstało pełnoziarniste ciacho dyniowe - zdrowa przekąska, która spokojnie może stać się Waszym drugim śniadaniem ;) Jedynym jego minusem jest to, że trzeba poświęcić dłuższą chwilę
na starcie na tarce sporej ilości dyni, ale zapewniam Was, że warto :D

13/10/2023

Pełnoziarniste ciacho dyniowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro