Czas przygotowania: 15 minut

Czas wyrastania: 15 + 60 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 4 calzone

 

 

Składniki

 

200g mąki pszennej pełnoziarnistej

20g świeżych drożdży

100ml wody

1 łyżeczka erytrolu

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy z oliwek

300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)

1/4 czerwonej cebuli

1 łyżka mieszanki włoskich ziół

30g mozzarelli

40g pasaty pomidorowej

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 jajko

 

 

Wykonanie

 

1. Rozrabiamy razem 20g mąki, drożdże, letnią wodę i erytrol. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min.*

2. Do rozczynu dodajemy sól, oliwę i resztę mąki. Zagniatamy ciasto przez ok. 5 min. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1h.

3. Ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubość ok. 0,5cm.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół).

5. Łączymy passatę z bazylią i smarujemy nią 1/2 każdego placka.

6. Układamy na tym mięso połączone z ziołami i drobno pokrojoną cebulą, a następnie posypujemy startym na tarce serem.

7. Przykrywany farsz drugą częścią placka, smarujemy wnętrze brzegów wodą i zawijamy je (mocno dociskając) tworząc pieroga.

8. Kładziemy calzone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je rozmąconym jajkiem.

9. Zapiekamy przez ok. 20 min.

 

*Jeśli masa nie zwiększy swojej objętości, to znak, że drożdże są nieświeże i trzeba użyć nowych.

Do tego przepisu zabierałam się od ponad 2 lat... :P

Gdybym tylko wiedziała, że pełnoziarniste calzone z mięsem jest tak dobre, to upichciłabym je już dawno temu.

Bałam się, że przygotowanie tego dania jest skomplikowane i czasochłonne, ale bardzo się myliłam, bo poszło naprawdę sprawnie, a efekt jest powalający :) Sprawdźcie sami!

10/02/2021

Pełnoziarniste calzone z mięsem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro