Czas przygotowania: 15 minut
Czas wyrastania: 15 + 60 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 4 calzone
Składniki
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
20g świeżych drożdży
100ml wody
1 łyżeczka erytrolu
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)
1/4 czerwonej cebuli
1 łyżka mieszanki włoskich ziół
30g mozzarelli
40g pasaty pomidorowej
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 jajko
Wykonanie
1. Rozrabiamy razem 20g mąki, drożdże, letnią wodę i erytrol. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min.*
2. Do rozczynu dodajemy sól, oliwę i resztę mąki. Zagniatamy ciasto przez ok. 5 min. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1h.
3. Ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubość ok. 0,5cm.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół).
5. Łączymy passatę z bazylią i smarujemy nią 1/2 każdego placka.
6. Układamy na tym mięso połączone z ziołami i drobno pokrojoną cebulą, a następnie posypujemy startym na tarce serem.
7. Przykrywany farsz drugą częścią placka, smarujemy wnętrze brzegów wodą i zawijamy je (mocno dociskając) tworząc pieroga.
8. Kładziemy calzone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je rozmąconym jajkiem.
9. Zapiekamy przez ok. 20 min.
*Jeśli masa nie zwiększy swojej objętości, to znak, że drożdże są nieświeże i trzeba użyć nowych.
Do tego przepisu zabierałam się od ponad 2 lat... :P
Gdybym tylko wiedziała, że pełnoziarniste calzone z mięsem jest tak dobre, to upichciłabym je już dawno temu.
Bałam się, że przygotowanie tego dania jest skomplikowane i czasochłonne, ale bardzo się myliłam, bo poszło naprawdę sprawnie, a efekt jest powalający :) Sprawdźcie sami!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro