Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Ilość: 8 kawałków (forma do tarty o średnicy 18cm)
Składniki
Spód: Masa budyniowa:
1 op. pełnoziarnistych herbatników (100g) 300g mleka (u mnie 0,5%)
50g prawdziwego masła 200g twarogu sernikowego (u mnie Pilos)
1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40g)
Dekoracja: 80g erytrolu
2 truskawki
garść borówek 4
Wykonanie
1. Rozdrabniamy herbatniki w malakserze, ucieramy je z masłem, wygniatamy masą spód formy do tarty i odstawiamy do lodówki.
2. Zagotowujemy 250g mleka z erytrolem. Gdy płyn zacznie wrzeć, dodajemy do niego proszek budyniowy wymieszany z pozostałym mlekiem i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy budyń do ostygnięcia.
3. Miksujemy go krótko z serem i wykładamy na schłodzony spód.
4. Dekorujemy tartę owocami i wstawiamy do lodówki na min. 2h przed podaniem.
Właśnie dotarł do mnie rachunek za prąd i stwierdziłam, że chyba chwilo przerzucę się na ciasta na zimno :P
A tak na poważnie, to po prostu miałam ochotę na coś innego, niż sernik (piekę go średnio raz w tygodniu...).
Dzięki temu, wyczarowałam pełnoziarnistą tartę budyniowo-serową, która przypomniała mi o wakacjach....
Powstała dość szybko, a do tego była bardzo lekka i kremowa, więc mogę ją Wam polecić z czystym sumieniem :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro