Czas przygotowania: 20 minut

Czas chłodzenia: 1 godzina

Ilość: 8 kawałków (forma do tarty o średnicy 18cm)

 

 

Składniki

 

Spód:                                                                     Masa budyniowa:                                                                                

1 op. pełnoziarnistych herbatników (100g)        300g mleka (u mnie 0,5%)                                                                                          

50g prawdziwego masła                                         200g twarogu sernikowego (u mnie Pilos)                                                

                                                                                     1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40g)

Dekoracja:                                                             80g erytrolu                                                                                                  

2 truskawki

garść borówek 4     

 

 

Wykonanie

 

1. Rozdrabniamy herbatniki w malakserze, ucieramy je z masłem, wygniatamy masą spód formy do tarty i odstawiamy do lodówki.

2. Zagotowujemy 250g mleka z erytrolem. Gdy płyn zacznie wrzeć, dodajemy do niego proszek budyniowy wymieszany z pozostałym mlekiem i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy budyń do ostygnięcia.

3. Miksujemy go krótko z serem i wykładamy na schłodzony spód.

4. Dekorujemy tartę owocami i wstawiamy do lodówki na min. 2h przed podaniem.

Właśnie dotarł do mnie rachunek za prąd i stwierdziłam, że chyba chwilo przerzucę się na ciasta na zimno :P

A tak na poważnie, to po prostu miałam ochotę na coś innego, niż sernik (piekę go średnio raz w tygodniu...).

Dzięki temu, wyczarowałam pełnoziarnistą tartę budyniowo-serową, która przypomniała mi o wakacjach....

Powstała dość szybko, a do tego była bardzo lekka i kremowa, więc mogę ją Wam polecić z czystym sumieniem :)

28/01/2021

Pełnoziarnista tarta budyniowo-serowa

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro