Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 40 minut

Czas smażenia: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 8 porcji x 4 paszteciki

 

 

Składniki

 

1 op. ciasta francuskiego light (275g)

500g kiszonej kapusty

300g pieczarek

1 średnia cebula (ok. 90g)

20g prawdziwego masła

sól ziołowa

1 łyżeczka pieprzu

1 jajko

 

 

Wykonanie

 

1. Zalewamy kapustę wodą i gotujemy ją do miękkości (ok. 45 min.). Dokładnie odcedzamy na sitku i drobno szatkujemy.

2. Nastawiamy piekarnik na 190°C (grzanie góra-dół).

3. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Odkładamy ją na bok.

4. Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki.

5. Dodajemy do nich cebulę, kapustę i przyprawy. Smażymy całość przez kolejne 5 min.

6. Kroimy ciasto francuskie na 4 równe prostokąty. Na dłuższym brzegu każdego z nich układamy 1/4 farszu.

7. Zwijamy ciasto w rulony i przy pomocy noża dzielimy każdy z nich na 8 części.

8. Układamy paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem.

9. Pieczemy paszteciki przez 25 min.

Święta już za nami, ale gorący barszcz czerwony z dodatkiem
pasztecików z kapustą i grzybami smakuje wyśmienicie niezależnie od okazji.
Paszteciki wymagają trochę pracy - to fakt - ale mogę Was zapewnić,
że naprawdę warto poświęcić im dłuższą chwilę :)

02/01/2021

Paszteciki z kapustą i grzybami

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro