Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 40 minut
Czas smażenia: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 8 porcji x 4 paszteciki
Składniki
1 op. ciasta francuskiego light (275g)
500g kiszonej kapusty
300g pieczarek
1 średnia cebula (ok. 90g)
20g prawdziwego masła
sól ziołowa
1 łyżeczka pieprzu
1 jajko
Wykonanie
1. Zalewamy kapustę wodą i gotujemy ją do miękkości (ok. 45 min.). Dokładnie odcedzamy na sitku i drobno szatkujemy.
2. Nastawiamy piekarnik na 190°C (grzanie góra-dół).
3. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Odkładamy ją na bok.
4. Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki.
5. Dodajemy do nich cebulę, kapustę i przyprawy. Smażymy całość przez kolejne 5 min.
6. Kroimy ciasto francuskie na 4 równe prostokąty. Na dłuższym brzegu każdego z nich układamy 1/4 farszu.
7. Zwijamy ciasto w rulony i przy pomocy noża dzielimy każdy z nich na 8 części.
8. Układamy paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem.
9. Pieczemy paszteciki przez 25 min.
Święta już za nami, ale gorący barszcz czerwony z dodatkiem
pasztecików z kapustą i grzybami smakuje wyśmienicie niezależnie od okazji.
Paszteciki wymagają trochę pracy - to fakt - ale mogę Was zapewnić,
że naprawdę warto poświęcić im dłuższą chwilę :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro