Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 25 minut
Ilość: 8 porcji (1 porcja wystarczy na 2-3 kanapki)
Składniki
250g wędzonej ryby (u mnie 1 makrela)
100g białego ryżu
1 marchew (ok. 100g)
1 pietruszka (ok. 100g)
1 cebula
3/4 szkl. wody
100 g passaty pomidorowej
pieprz
sól
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczka ostrej papryki
Wykonanie
1. Gotujemy ryż na sypko i odkładamy na bok.
2. Obieramy rybę i dzielimy ją na drobne kawałki.
3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
4. Ścieramy na tarce marchew i pietruszkę, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy przez chwilę (5 min.) na średnim ogniu.
5. Dodajemy wodę, pieprz, sól oraz obie papryki i gotujemy przez 10 min. bez przykrycia.
6. Gdy większość sosu odparuje, dodajemy ryż i kawałki ryby. Wlewamy passatę i dusimy jeszcze przez 10 min.
7. Po ostygnięciu chłodzimy paprykarz przez ok. 2h.
Bardzo dawno nie jadłam paprykarza szczecińskiego. Przypomniało mi się o nim, gdy przypadkiem trafiłam
na jego domowy przepis. Pomimo tego, że nie jestem fanką wędzonych ryb, paprykarz bardzo mi smakuje,
więc długo się nie zastanawiałam - kupiłam potrzebne produkty i przystąpiłam do dzieła! Nie udało mi się
w 100% odtworzyć oryginalnego smaku, ale myślę, że byłam naprawdę niedaleko od pierwowzoru :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro