Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 25 minut

Ilość: 8 porcji (1 porcja wystarczy na 2-3 kanapki)

 

 

Składniki

 

250g wędzonej ryby (u mnie 1 makrela)

100g białego ryżu

1 marchew (ok. 100g)

1 pietruszka (ok. 100g)

1 cebula

3/4 szkl. wody

100 g passaty pomidorowej

pieprz

sól

2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczka ostrej papryki

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ryż na sypko i odkładamy na bok.

2. Obieramy rybę i dzielimy ją na drobne kawałki.

3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

4. Ścieramy na tarce marchew i pietruszkę, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy przez chwilę (5 min.) na średnim ogniu.

5. Dodajemy wodę, pieprz, sól oraz obie papryki i gotujemy przez 10 min. bez przykrycia.

6. Gdy większość sosu odparuje, dodajemy ryż i kawałki ryby. Wlewamy passatę i dusimy jeszcze przez 10 min.

7. Po ostygnięciu chłodzimy paprykarz przez ok. 2h.

Bardzo dawno nie jadłam paprykarza szczecińskiego. Przypomniało mi się o nim, gdy przypadkiem trafiłam
na jego domowy przepis. Pomimo tego, że nie jestem fanką wędzonych ryb, paprykarz bardzo mi smakuje,
więc długo się nie zastanawiałam - kupiłam potrzebne produkty i przystąpiłam do dzieła! Nie udało mi się
w 100% odtworzyć oryginalnego smaku, ale myślę, że byłam naprawdę niedaleko od pierwowzoru :)

16/02/2020

Paprykarz szczeciński

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro