kCzas przygotowania: 3 minuty
Czas wyrastania: 1 godzina + 15 minut
Czas parowania: 2 x 15 minut
Ilość: 4 porcje x 2 pampuchy
Składniki
270g mąki pszennej
20g masła (mama powiedziała, że to konieczność :P)
20g erytrolu
1 op. suchych drożdży (7g)
125ml mleka (u mnie 2%)
1 jajko
1 żółtko
200g chudego twarogu
200g jogurtu wysokobiałkowego
200g truskawek
100g borówek
Wykonanie
1. Zagniatamy dość lepkie ciasto z mąki, drożdży, letniego mleka, 10g erytrolu, jajka, żółtka oraz roztopionego i przestudzonego masła.
2. Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min. 1h.
3. Ponownie zagniatamy ciasto, formujemy z niego 8 bułeczek i odkładamy je ponownego wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
4. Gotujemy pampuchy przez ok. 15 min. na parze* w 2 partiach.
5. W międzyczasie, blendujemy twaróg z jogurtem, resztą erytrolu i 1/2 truskawek.
6. Podajemy pampuchy z sosem truskawkowym i resztą truskawek oraz borówkami.
*Możecie do tego użyć garnka do gotowania na parze lub zwykłej miski (jako pokrywki) i garnka zakrytego tetrową ściereczką.
Pampuchy na słodko to jeden z najlepszych smaków mojego dzieciństwa!
Ostatnio sobie o nich przypomniałam i musiałam je od razu przygotować :P
Moja mama zawsze podawała kluski na parze z pyszną polewą jagodową na śmietanie -
tutaj sos ma nieco więcej białka i mniej tłuszczu, ale nadal smakuje znakomicie :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro