kCzas przygotowania: 3 minuty

Czas wyrastania: 1 godzina + 15 minut

Czas parowania: 2 x 15 minut

Ilość: 4 porcje x 2 pampuchy

 

 

Składniki

 

270g mąki pszennej

20g masła (mama powiedziała, że to konieczność :P)

20g erytrolu

1 op. suchych drożdży (7g)

125ml mleka (u mnie 2%)

1 jajko

1 żółtko

200g chudego twarogu

200g jogurtu wysokobiałkowego

200g truskawek

100g borówek

 

 

Wykonanie

 

1. Zagniatamy dość lepkie ciasto z mąki, drożdży, letniego mleka, 10g erytrolu, jajka, żółtka oraz roztopionego i przestudzonego masła.

2. Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min. 1h.

3. Ponownie zagniatamy ciasto, formujemy z niego 8 bułeczek i odkładamy je ponownego wyrośnięcia na kolejne 15 minut.

4. Gotujemy pampuchy przez ok. 15 min. na parze* w 2 partiach.

5. W międzyczasie, blendujemy twaróg z jogurtem, resztą erytrolu i 1/2 truskawek.

6. Podajemy pampuchy z sosem truskawkowym i resztą truskawek oraz borówkami.

 

*Możecie do tego użyć garnka do gotowania na parze lub zwykłej miski (jako pokrywki) i garnka zakrytego tetrową ściereczką.

Pampuchy na słodko to jeden z najlepszych smaków mojego dzieciństwa!

Ostatnio sobie o nich przypomniałam i musiałam je od razu przygotować :P

Moja mama zawsze podawała kluski na parze z pyszną polewą jagodową na śmietanie -
tutaj sos ma nieco więcej białka i mniej tłuszczu, ale nadal smakuje znakomicie :)

29/04/2021

Pampuchy na słodko

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro