Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 75 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
6 mniejszych pałek z kurczaka
150g ziemniaków
1/2 cukinii (ok. 120g)
3 ząbki czosnku
1/2 czerwonej cebuli
2 większe pieczarki (ok. 90g)
60g papryki (najlepiej czerwonej i żółtej)
2 łyżki przyprawy do ziemniaków
2 łyżki mieszanki ziół włoskich (u mnie toskańska)
Wykonanie
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
2. Obieramy mięso ze skóry i nacieramy je ziołami włoskimi.
3. Obieramy ziemniaki i cukinię. Kroimy w na półplastry razem z pieczarkami.
4. Paprykę, czosnek i cebulę kroimy na większe kawałki.
5. Łączymy warzywa, doprawiamy przyprawą do ziemniaków i układamy na nich mięso.
6. Pieczemy przez 75 min. W połowie pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę i polewamy je sosem z warzyw.
Bardzo lubię drobiowe udka, ale pod warunkiem, że są miękkie i soczyste.
Właśnie takie są pałki z kurczaka pieczone na warzywach.
Wystarczy tylko nastawić piekarnik, pokroić i doprawić wszystkie składniki, a potem tylko czekać na efekt końcowy.
A czekać warto, bo będzie aromatycznie, soczyście i smacznie :)
Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!
Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)
Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.
Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro