Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 75 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

6 mniejszych pałek z kurczaka

150g ziemniaków

1/2 cukinii (ok. 120g)

3 ząbki czosnku

1/2 czerwonej cebuli

2 większe pieczarki (ok. 90g)

60g papryki (najlepiej czerwonej i żółtej)

2 łyżki przyprawy do ziemniaków

2 łyżki mieszanki ziół włoskich (u mnie toskańska)

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).

2. Obieramy mięso ze skóry i nacieramy je ziołami włoskimi.

3. Obieramy ziemniaki i cukinię. Kroimy w na półplastry razem z pieczarkami.

4. Paprykę, czosnek i cebulę kroimy na większe kawałki.

5. Łączymy warzywa, doprawiamy przyprawą do ziemniaków i układamy na nich mięso.

6. Pieczemy przez 75 min. W połowie pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę i polewamy je sosem z warzyw.

Bardzo lubię drobiowe udka, ale pod warunkiem, że są miękkie i soczyste.
Właśnie takie są pałki z
kurczaka pieczone na warzywach.

Wystarczy tylko nastawić piekarnik, pokroić i doprawić wszystkie składniki, a potem tylko czekać na efekt końcowy.

A czekać warto, bo będzie aromatycznie, soczyście i smacznie :)

18/05/2020

Pałki z kurczaka pieczone na warzywach

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro