Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 2 x 4 minuty
Ilość: 4 porcje x 5 pączków
Składniki
100g mąki kukurydzianej
1 jajko
150g jogurtu wysokobiałkowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5l oleju rzepakowego
Wykonanie
1. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni* do momentu, aż na dnie zaczną pojawiać się bąbelki. Wtedy zmniejszamy ogień.
2. Mieszamy pozostałe składniki łyżką do uzyskania jednolitej masy.
3. Wykładamy na olej kawałki ciasta uformowane łyżeczką w kulki wielkości orzecha włoskiego.
4. Smażymy pączuszki przez ok. 4 min. co chwilę je obracając.**
*Musi być takiego rozmiaru, żeby można było zanurzyć w oleju całego pączka.
**Ja smażyłam pączki w 2 partiach.
Ostatnio pojawił się u mnie przepis na klasyczne pączki z mąką pszenną i słodzonym serkiem homogenizowanym,
ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała przygotować ich w nieco zdrowszej wersji.
I tak powstały pączuszki kukurydziane z jogurtu wysokobiałkowego z erytrolem zamiast cukru.
Tłuszczu nie dało się uniknąć, ale efekt jest bardzo smaczny i (częściowo) ucisza wyrzuty sumienia :P
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro