Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 2 x 4 minuty

Ilość: 4 porcje x 5 pączków

 

 

Składniki

 

100g mąki kukurydzianej

1 jajko

150g jogurtu wysokobiałkowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

0,5l oleju rzepakowego

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni* do momentu, aż na dnie zaczną pojawiać się bąbelki. Wtedy zmniejszamy ogień.

2. Mieszamy pozostałe składniki łyżką do uzyskania jednolitej masy.

3. Wykładamy na olej kawałki ciasta uformowane łyżeczką w kulki wielkości orzecha włoskiego.

4. Smażymy pączuszki przez ok. 4 min. co chwilę je obracając.**

 

*Musi być takiego rozmiaru, żeby można było zanurzyć w oleju całego pączka.

**Ja smażyłam pączki w 2 partiach.

Ostatnio pojawił się u mnie przepis na klasyczne pączki z mąką pszenną i słodzonym serkiem homogenizowanym,
ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała przygotować ich w nieco zdrowszej wersji.

I tak powstały pączuszki kukurydziane z jogurtu wysokobiałkowego z erytrolem zamiast cukru.

Tłuszczu nie dało się uniknąć, ale efekt jest bardzo smaczny i (częściowo) ucisza wyrzuty sumienia :P

14/02/2021

Pączuszki kukurydziane

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro