Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
80g mąki owsianej
150g mleka (u mnie 0,5%)
1 jajko
150g skyru (u mnie skyr waniliowy z Lidla 0% tłuszczu)
10g erytrolu
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię o średnicy 10 cm.*
2. Miksujemy krótko mąkę z jajkiem, mlekiem i erytrolem. Powstała masa powinna być dość rzadka.
3. Smażymy cienkie naleśniki na małym ogniu.** Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, odwracamy naleśniki na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.
4. Tworzymy tort: przekładamy placuszki skyrem układając je jeden na drugim.
*Jeśli macie większą patelnię, to użyjcie po prostu 2 razy większej ilości składników i pomnóżcie makro porcji x2.
** Mi wyszło 12 mini naleśników.
Na wstępie muszę Was ostrzec, że ten przepis wymaga odrobiny ciepliwości, ale gwarantuję Wam, że efekt naprawdę jest tego wart! Głównie dlatego, że owsiany mini tort naleśnikowy jest mięciutki, wilgotny
i po prostu smaczny. Dodatkowo, w zależności od użytej mąki i dodatków, można stworzyć nieskończoną ilość wariantów smakowych, więc na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro