Czas przygotowania: 20 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

80g mąki owsianej

150g mleka (u mnie 0,5%)

1 jajko

150g skyru (u mnie skyr waniliowy z Lidla 0% tłuszczu)

10g erytrolu

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię o średnicy 10 cm.*

2. Miksujemy krótko mąkę z jajkiem, mlekiem i erytrolem. Powstała masa powinna być dość rzadka.

3. Smażymy cienkie naleśniki na małym ogniu.** Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, odwracamy naleśniki na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.

4. Tworzymy tort: przekładamy placuszki skyrem układając je jeden na drugim.

 

*Jeśli macie większą patelnię, to użyjcie po prostu 2 razy większej ilości składników i pomnóżcie makro porcji x2.

** Mi wyszło 12 mini naleśników.

17/03/2020

Owsiany mini tort naleśnikowy

Na wstępie muszę Was ostrzec, że ten przepis wymaga odrobiny ciepliwości, ale gwarantuję Wam, że efekt naprawdę jest tego wart! Głównie dlatego, że owsiany mini tort naleśnikowy jest mięciutki, wilgotny
i po prostu smaczny.
Dodatkowo, w zależności od użytej mąki i dodatków, można stworzyć nieskończoną ilość wariantów smakowych, więc na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro