Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 4 minuty
Ilość: 5 placuszków
Składniki
40g mąki owsianej
60g kefiru (u mnie Robico)
1 jajko
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy.
3. Wykładamy masę na patelnię - po 1 dużej łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.
4. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.
Kefir pomaga w regulacji pracy układu trawiennego i pozytywnie wpływa
na naszą odporność, dlatego zdecydowanie warto go pić.
Świetnie sprawdza się też w wielu przepisach, dlatego dzisiaj przygotowałam owsiane racuszki na kefirze.
Przepis jest banalnie prosty, a dodatek kefiru sprawi, że placuszki będą miękkie i wilgotne.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro