Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 4 minuty
Ilość: 2 porcje x 3 większe placuszki
Składniki
80g mąki owsianej
100g mleka (u mnie 0,5%)
10g świeżych drożdży
1 jajko
10g erytrolu
Wykonanie
1. Mieszamy 20g mąki, ciepłe (ale nie gorące) mleko, drożdże i erytrol. Odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na 15 min.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Mieszamy zaczyn z resztą mąki i jajkiem.
4. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.
5. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.
Zachciało mi się placków, ale jak zwykle musiałam wypróbować jakiś nowy przepis :)
Tym razem były to owsiane placuszki drożdżowe.
Dzięki drożdżom lekko urosły i mają ciekawy smak.
Są w sam raz na szybką przekąskę, bo lista składników jest krótka, a samo przygotowanie trwa naprawdę niedługo.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro