Czas przygotowania: 20 minut

Czas smażenia: 4 minuty

Ilość: 2 porcje x 3 większe placuszki

 

 

Składniki

 

80g mąki owsianej

100g mleka (u mnie 0,5%)

10g świeżych drożdży

1 jajko

10g erytrolu

 

 

Wykonanie

 

1. Mieszamy 20g mąki, ciepłe (ale nie gorące) mleko, drożdże i erytrol. Odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na 15 min.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Mieszamy zaczyn z resztą mąki i jajkiem.

4. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

5. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.

Zachciało mi się placków, ale jak zwykle musiałam wypróbować jakiś nowy przepis :)

Tym razem były to owsiane placuszki drożdżowe.
Dzięki drożdżom lekko urosły i mają ciekawy smak.

Są w sam raz na szybką przekąskę, bo lista składników jest krótka, a samo przygotowanie trwa naprawdę niedługo.

08/06/2020

Owsiane placuszki drożdżowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro