Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje x 3 duże ciastka

 

 

Składniki

 

70g płatków owsianych (u mnie mieszanka górskich i błyskawicznych)

20g wiórków kokosowych

250 ml mleka (u mnie 0,5%)

2 łyżki wody

20g erytrolu

 

 

Wykonanie

 

1. Zagotowujemy mleko z wiórkami, erytrolem i wodą.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. Do wrzącego mleka wsypujemy płatki i gotujemy, aż napęcznieją, a masa zrobi się gęsta (mleko ma odparować). Studzimy.

4. Nabieramy łyżką/ręką porcje masy i formujemy ciastka. Wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pieczemy kokosanki przez 20 min.

03/03/2020

Owsiane kokosanki

Ostatnio przejadły mi się placuszki śniadaniowe, więc szukałam odmiany i postanowiłam przetestować przepis
na
owsiane kokosanki. Tradycyjne kokosanki uwielbiam, ale nigdy nie jadłam ich w zdrowszej wersji
i teraz żałuję, że nie zrobiłam tego wcześniej! Placuszki są pyszne - mocno kokosowe, słodkie i mega wilgotne.
Na pewno będę do nich wracała, bo świetnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale też na deser.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro