Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje x 3 duże ciastka
Składniki
70g płatków owsianych (u mnie mieszanka górskich i błyskawicznych)
20g wiórków kokosowych
250 ml mleka (u mnie 0,5%)
2 łyżki wody
20g erytrolu
Wykonanie
1. Zagotowujemy mleko z wiórkami, erytrolem i wodą.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. Do wrzącego mleka wsypujemy płatki i gotujemy, aż napęcznieją, a masa zrobi się gęsta (mleko ma odparować). Studzimy.
4. Nabieramy łyżką/ręką porcje masy i formujemy ciastka. Wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy kokosanki przez 20 min.
Ostatnio przejadły mi się placuszki śniadaniowe, więc szukałam odmiany i postanowiłam przetestować przepis
na owsiane kokosanki. Tradycyjne kokosanki uwielbiam, ale nigdy nie jadłam ich w zdrowszej wersji
i teraz żałuję, że nie zrobiłam tego wcześniej! Placuszki są pyszne - mocno kokosowe, słodkie i mega wilgotne.
Na pewno będę do nich wracała, bo świetnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale też na deser.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro