Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 10 muffinek
Składniki
120g mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków)
60g oleju rzepakowego
2 małe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g szpinaku
10g cukru waniliowego
80g erytrolu
10g soku z cytryny
150g ricotty
10g waniliowej odżywki białkowej
40g malin
40g borówek
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Wkładamy szpinak do garnka i podgrzewamy go na dużym ogniu przez ok. 3 min. (do zwiędnięcia), po czym blendujemy na gładko.
3. Ubijamy jajka na puszysto. Miksujemy je z cukrem, erytrolem, proszkiem do pieczenia, olejem, sokiem z cytryny, mąką oraz przestudzonym szpinakiem.
4. Przekładamy ciasto do foremek (do 3/4 wysokości) i pieczemy muffinki przez 20 min.
5. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu, wydłubujemy łyżeczką środek babeczek i przekładamy "kruszonkę" do miski.
6. Wypełniamy powstałe zagłębienia ricottą połączoną z odżywką białkową, pokrywamy masę zieloną kruszonką i dekorujemy owocami.
Nie będę czarować, że owsiane babeczki leśny mech można przygotować szybko.
Mogę Was jedynie zapewnić, że na ich przygotowanie naprawdę opłaca się poświęcić trochę więcej czasu,
bo efekt jest naprawdę spektakularny - nie tylko smakowo, ale i wizualnie :)
To jeden z tych zdrowych smakołyków, które (co widać na załączonym obrazku) dosłownie je się oczami!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro