Czas przygotowania: 20 minut

Czas chłodzenia: 2 godziny

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

20g mlecznej czekolady bez cukru

50g ryżu preparowanego

270g mleka (u mnie 2%)

30g ziaren chia

10g żelatyny

70ml wody

200g homogenizowanego serka waniliowego

20g masła orzechowego (u mnie Go Ona)

15g orzechów ziemnych

 

 

Wykonanie

 

1. Zalewamy żelatynę wodą, a w drugim naczyniu łączymy 200g mleka z chia. Odstawiamy oba płyny do napęcznienia na ok. 20 min.

2. Rozpuszczamy w rondelku resztę mleka z czekoladą, a następnie łączymy je z ryżem preparowanym.

3. Wykładamy powstałą masą spód foremki.

4. Miksujemy ze sobą serek homogenizowany, masło orzechowe, płyn z rozpuszczoną żelatyną i płyn mleczny z chia.

5. Wykładamy masę na przygotowany wcześniej spód i posypujemy całość pokruszonymi tłuczkiem orzechami.

6. Wstawiamy sernik do lodówki do stężenia na ok. 2 h.

Za oknem trochę ładniej i cieplej, więc pojawiła się w końcu ochota na chłodne desery.

Szczególnie, jeśli jest to coś tak pysznego, jak orzechowy sernik na zimno z chia.

Nie dość, że jest prosty w przygotowaniu, to dzięki połączeniu czekoladowego spodu z waniliowo-orzechową

masą serową smakuje wprost obłędnie! A to wszystko z przyzwoitą ilością kalorii :)

05/03/2021

Orzechowy sernik na zimno z chia

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro