Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
20g mlecznej czekolady bez cukru
50g ryżu preparowanego
270g mleka (u mnie 2%)
30g ziaren chia
10g żelatyny
70ml wody
200g homogenizowanego serka waniliowego
20g masła orzechowego (u mnie Go Ona)
15g orzechów ziemnych
Wykonanie
1. Zalewamy żelatynę wodą, a w drugim naczyniu łączymy 200g mleka z chia. Odstawiamy oba płyny do napęcznienia na ok. 20 min.
2. Rozpuszczamy w rondelku resztę mleka z czekoladą, a następnie łączymy je z ryżem preparowanym.
3. Wykładamy powstałą masą spód foremki.
4. Miksujemy ze sobą serek homogenizowany, masło orzechowe, płyn z rozpuszczoną żelatyną i płyn mleczny z chia.
5. Wykładamy masę na przygotowany wcześniej spód i posypujemy całość pokruszonymi tłuczkiem orzechami.
6. Wstawiamy sernik do lodówki do stężenia na ok. 2 h.
Za oknem trochę ładniej i cieplej, więc pojawiła się w końcu ochota na chłodne desery.
Szczególnie, jeśli jest to coś tak pysznego, jak orzechowy sernik na zimno z chia.
Nie dość, że jest prosty w przygotowaniu, to dzięki połączeniu czekoladowego spodu z waniliowo-orzechową
masą serową smakuje wprost obłędnie! A to wszystko z przyzwoitą ilością kalorii :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro