Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość: 9 kawałków (użyłam foremki 20 x 10 cm)
Składniki
80g mąki orkiszowej
2 mniejsze jabłka (u mnie ligole, ok. 250g po obraniu)
150g skyru
20g erytrolu
kilka kropli ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
10g migdałów
10g orzechów pekan
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Z obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne i blendujemy je na gładką masę.
3. Łączymy je łyżką z mąką, skyrem, erytrolem, ekstraktem waniliowym, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
4. Przekładamy ciasto do foremki i posypujemy je drobno posiekanymi orzechami i migdałami.
5. Pieczemy całość przez 35min.
Lubię jabłka i mogłabym je jeść codziennie, niezależnie od pory roku.
Z tego samego powodu, uwielbiam desery z ich wykorzystaniem.
Ostatnio naszła mnie ochota na jeden z nich - orkiszowy jabłecznik bez jajek i bez cukru.
Wymaga minimum pracy, a smakuje maksymalnie dobrze. Sprawdźcie sami! :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro