Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Ilość: 9 kawałków (użyłam foremki 20 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

80g mąki orkiszowej

2 mniejsze jabłka (u mnie ligole, ok. 250g po obraniu)

150g skyru

20g erytrolu

kilka kropli ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

10g migdałów

10g orzechów pekan

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Z obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne i blendujemy je na gładką masę.

3. Łączymy je łyżką z mąką, skyrem, erytrolem, ekstraktem waniliowym, proszkiem do pieczenia i cynamonem.

4. Przekładamy ciasto do foremki i posypujemy je drobno posiekanymi orzechami i migdałami.

5. Pieczemy całość przez 35min.

16/01/2021

Orkiszowy jabłecznik bez jajek

Lubię jabłka i mogłabym je jeść codziennie, niezależnie od pory roku.
Z tego samego powodu, uwielbiam desery z ich wykorzystaniem.
Ostatnio naszła mnie ochota na jeden z nich -
orkiszowy jabłecznik bez jajek i bez cukru.

Wymaga minimum pracy, a smakuje maksymalnie dobrze. Sprawdźcie sami! :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro