Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 4 minuty
Ilość: 5 placuszków
Składniki
40g mąki orkiszowej
150g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy.
3. Wykładamy masę na patelnię - po 1 łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.
4. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.
5. Dekorujemy placuszki wg uznania (tutaj możecie puścić wodze fantazji:))
Uwielbiam najróżniejsze placuszki, dlatego przy każdej możliwej okazji przygotowuję różne placuszkowe wariacje. Dzisiaj padło na orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem. Ich przygotowanie trwa niecałe 10 minut,
więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:) Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez
co są lekkie i niskokaloryczne.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro