Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 4 minuty

Ilość: 5 placuszków

 

 

Składniki

 

40g mąki orkiszowej

150g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

1 jajko

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta kardamonu

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy.

3. Wykładamy masę na patelnię - po 1 łyżce na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

4. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.

5. Dekorujemy placuszki wg uznania (tutaj możecie puścić wodze fantazji:))

Uwielbiam najróżniejsze placuszki, dlatego przy każdej możliwej okazji przygotowuję różne placuszkowe wariacje. Dzisiaj padło na orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem. Ich przygotowanie trwa niecałe 10 minut,
więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)
Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez
co są lekkie i niskokaloryczne.

20/01/2020

Orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro