Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 4 minuty
Ilość: 3 placki
Składniki
30g mąki orkiszowej
50g jogurtu wysokobiałkowego
1 jajko
20g czerwonej papryki
50g cukinii
szczypiorek
sól i pieprz ziołowy
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Kroimy paprykę i cukinię w drobną kostkę.
3. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy.
4. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.
5. Smażymy placki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.
Letni szał na cukinię trwa w najlepsze, stąd pomysł na orkiszowe placki o smaku leczo.
Mięciutkie placki ze świeżymi warzywami to przekąska, która nie może nie smakować!
Najlepsza jest jeszcze na ciepło, ale świetnie sprawdzi się też na zimno, jako lunch do pracy/szkoły.
Cieszmy się sezonowymi warzywami, póki mamy le pod ręką! :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro