Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 4 minuty

Ilość: 3 placki

 

 

Składniki

 

30g mąki orkiszowej

50g jogurtu wysokobiałkowego

1 jajko

20g czerwonej papryki

50g cukinii

szczypiorek

sól i pieprz ziołowy

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Kroimy paprykę i cukinię w drobną kostkę.

3. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy.

4. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

5. Smażymy placki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.

Letni szał na cukinię trwa w najlepsze, stąd pomysł na orkiszowe placki o smaku leczo.

Mięciutkie placki ze świeżymi warzywami to przekąska, która nie może nie smakować!

Najlepsza jest jeszcze na ciepło, ale świetnie sprawdzi się też na zimno, jako lunch do pracy/szkoły.

Cieszmy się sezonowymi warzywami, póki mamy le pod ręką! :)

09/08/2020

Orkiszowe placki o smaku leczo

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro