Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 16 jagodzianek
Składniki
Masa jagodowa: Ciasto: Kruszonka:
300g jagód 650g mąki orkiszowej 20g masła
15g mąki ziemniaczanej 1 op. suchych drożdży (7g) 30g mąki kokosowej
30g erytrolu 110g erytrolu 20g erytrolu
80g masła
250ml ciepłej wody
1 jajko
Wykonanie
1. Łączymy łyżką 500g mąki, drożdże, erytrol, roztopione i przestudzone masło oraz wodę.
2. Przykrywamy powstałe ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h do lekkiego wyrośnięcia.
3. W międzyczasie, przygotowujemy "farsz": łączymy łyżką jagody z erytorelm i mąką ziemniaczaną.
4. Szykujemy kruszonkę - łączymy ręką wszystkie składniki.
5. Zagniatamy ponownie ciasto dodając resztę i dzielimy je na 16 części. Z każdej z nich formujemy cienkiego okrągłego placka. Na środku każdego z nich układamy po 2 łyżeczki jagód i zlepiamy dokładnie brzegi bułeczek.
6. Układamy jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu), smarujemy każdą z nich rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką.
7. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół) i pieczemy bułeczki przez ok. 430 min.
Orkiszowe jagodzianki bez cukru "chodziły" za mną od dawna i w końcu udało mi się je zrobić!
Jestem z siebie dumna, bo wyszły pyszne, pomimo braku klasycznych składników - tj. mąki pszennej i cukru.
Jeśli więc lubicie testować zdrowsze wersje klasycznych smakołyków,
to te pyszne bułeczki na pewno skradną Wasze serca :)
Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!
Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)
Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.
Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro