Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 16 jagodzianek

 

 

Składniki

 

Masa jagodowa:                                 Ciasto:                                                         Kruszonka:

300g jagód                                                650g mąki orkiszowej                                    20g masła

15g mąki ziemniaczanej                          1 op. suchych drożdży (7g)                           30g mąki kokosowej                                        

30g erytrolu                                              110g erytrolu                                                    20g erytrolu

                                                                     80g masła                                           

                                                                     250ml ciepłej wody   

                                                                     1 jajko           

 

Wykonanie

 

1. Łączymy łyżką 500g mąki, drożdże, erytrol, roztopione i przestudzone masło oraz wodę.

2. Przykrywamy powstałe ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h do lekkiego wyrośnięcia.

3. W międzyczasie, przygotowujemy "farsz": łączymy łyżką jagody z erytorelm i mąką ziemniaczaną.

4. Szykujemy kruszonkę - łączymy ręką wszystkie składniki.

5. Zagniatamy ponownie ciasto dodając resztę i dzielimy je na 16 części. Z każdej z nich formujemy cienkiego okrągłego placka. Na środku każdego z nich układamy po 2 łyżeczki jagód i zlepiamy dokładnie brzegi bułeczek.

6. Układamy jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu), smarujemy każdą z nich rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką.

7. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół) i pieczemy bułeczki przez ok. 430 min.

Orkiszowe jagodzianki bez cukru "chodziły" za mną od dawna i w końcu udało mi się je zrobić!

Jestem z siebie dumna, bo wyszły pyszne, pomimo braku klasycznych składników - tj. mąki pszennej i cukru.

Jeśli więc lubicie testować zdrowsze wersje klasycznych smakołyków,
to te pyszne bułeczki na pewno skradną Wasze serca :)

27/10/2023

Orkiszowe jagodzianki bez cukru

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro