Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g polędwicy wieprzowej
10 suszonych grzybów shiitake
2 główki cebuli dymki
1 mniejsza czerwona papryka (u mnie ok. 130g)
1 łyżeczka chińskiej mieszanki przypraw
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki erytrolu
10g oleju kokosowego
80g makaronu udon
szczypiorek
10g ziaren sezamu
Wykonanie
1. Zalewamy grzyby ciepłą wodą i odstawiamy na bok.
2. Rozgrzewamy olej na patelni, po czym obsmażamy przez ok. 5 min. pokrojone w paski mięso.
3. Dodajemy drobno poszatkowaną dymkę, pokrojoną w paski paprykę oraz połówki namoczonych grzybów.
4. Posypujemy całość przyprawą chińską, polewamy sosem sojowym, posypujemy erytrolem i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min.
5. W międzyczasie zalewamy makaron wrzątkiem na kilka minut, po czym łączymy go z sosem.
6. Podajemy danie ze świeżym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.
Bardzo lubię, gdy po przygotowaniu jakiegoś dania zostają mi napoczęte produkty spożywcze :P
Muszę je potem zużyć (bo nie cierpię marnowania), a to zmusza mnie do kreatywnego wykorzystania resztek.
To właśnie wtedy powstają najsmaczniejsze pomysły! Jednym z moich ostatnich "resztkowych" odkryć jest przepis na orientalne polędwiczki z grzybami shiitake, czyli sycący i aromatyczny obiad dla całej rodziny :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro