Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g polędwicy wieprzowej

10 suszonych grzybów shiitake

2 główki cebuli dymki

1 mniejsza czerwona papryka (u mnie ok. 130g)

1 łyżeczka chińskiej mieszanki przypraw

4 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżeczki erytrolu

10g oleju kokosowego

80g makaronu udon

szczypiorek

10g ziaren sezamu

 

 

Wykonanie

 

1. Zalewamy grzyby ciepłą wodą i odstawiamy na bok.

2. Rozgrzewamy olej na patelni, po czym obsmażamy przez ok. 5 min. pokrojone w paski mięso.

3. Dodajemy drobno poszatkowaną dymkę, pokrojoną w paski paprykę oraz połówki namoczonych grzybów.

4. Posypujemy całość przyprawą chińską, polewamy sosem sojowym, posypujemy erytrolem i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min.

5. W międzyczasie zalewamy makaron wrzątkiem na kilka minut, po czym łączymy go z sosem.

6. Podajemy danie ze świeżym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.

Bardzo lubię, gdy po przygotowaniu jakiegoś dania zostają mi napoczęte produkty spożywcze :P

Muszę je potem zużyć (bo nie cierpię marnowania), a to zmusza mnie do kreatywnego wykorzystania resztek.
To właśnie wtedy powstają najsmaczniejsze pomysły! Jednym z moich ostatnich "resztkowych" odkryć jest przepis na
orientalne polędwiczki z grzybami shiitake, czyli sycący i aromatyczny obiad dla całej rodziny :)

14/06/2022

Orientalne polędwiczki z grzybami shiitake

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro